Fujitsu Transmeta notebookok novemberben

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. szeptember 25. 11:34
A Fujitsu hamarosan két notebook számítógéppel jelenik meg a piacon, melyekbe a Transmeta Crusoe processzorait építik majd be. A cég novemberben dobja piacra a gépeket. A hivatalos bejelentésre kedden kerül sor.
A Transmeta számára az őszi időszak jól alakul, hiszen a Fujitsuval kötött megállapodás után már hét másik cég is bejelentette, hogy beépíti a processzorait a gépeikbe.

A Transmeta jórészt a mobil eszközök számára gyárt mikroprocesszorokat, melyek kompatibilisek az Intel termékeivel, de emellett sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a vetélytársak hasonló kategóriás chipjei. Így a Transmeta processzorral rendkívül könnyű notebookokat lehet tervezni, mert nem igényelnek különleges szigetelést és ventilátort a működéshez. Előnyös tulajdonsága még az ilyen processzorral szerelt gépeknek, hogy a kis fogyasztás miatt sokkal tovább képesek működni elemről, mint a konkurens cégek típusai. A Fujitsu mérései szerint elérhető az akár nyolcórás üzemidő is egy feltöltéssel.

A Transmeta processzorait azonban még a való életben is tesztelni kell. Senki sem tudja pontosan, hogy mire is képes a Crusoe. A Transmeta szerint a Crusoe alapú notebookok éppúgy teljesítenek majd, mint a vetélytársak processzorai, a cég szerint a 700 MHz-s Crusoe 5600 pontosan olyan gyors, mint egy 700 MHz-s Pentium III.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09