Az MNB 48,7 millió forintra bírságolta a BTelt

MTI Sajtóadatbank, 2015. május 19. 08:24

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 48,7 millió forint bírságot szabott ki a Business Telecomra (BTEL) a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírások, illetve közzétételi mulasztások miatt - közölte a jegybank.

A tőzsde standard kategóriájában jegyzett, nyilvános értékpapír kibocsátó társasággal szemben utóbbi jogsértés kapcsán már tízszer intézkedett a jegybank és a korábbi pénzügyi felügyelet.
 

A BTel 15 millió forint bírságot kapott azért, mert a 2013. évi nemzetközi számviteli sztenderdek szerint elkészített konszolidált éves beszámolójához hamis könyvvizsgálói jelentést tett közzé. További 8 millió forint bírságot kapott amiatt, hogy e beszámolójában 123 millió forintnyi, a részvényeseknek adott kölcsönöket tartalmazó hamis adatot jelentetett meg.
 

A rendszeres, illetve rendkívüli tájékoztatások újabb elmaradása miatt pedig az MNB 25,7 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki a kibocsátóra.
 

A jegybank ismételten figyelmeztette a társaságot, hogy haladéktalanul, legkésőbb egy munkanapon belül tájékoztassa a nyilvánosságot - és ezzel egy időben az MNB-t is - minden, a megítélését, illetve az általa kibocsátott értékpapír értékét, hozamát érintő szabályozott információról. A kibocsátó a határozat kézhezvétele után egy munkanapon belül köteles rendkívüli tájékoztatást közzétenni zártkörű kötvénykibocsátásairól, az XPrime szolgáltatásra vonatkozó szerződések módosításairól, illetve vezető állású személyei BTEL részvénytulajdonának változásáról, továbbá 60 napon belül közzé kell tennie a 2014. évre vonatkozó negyedéves és féléves jelentéseit is.
 

Az MNB 2015. április 22-től - ismételten - felfüggesztette a BTel tőzsdei részvényeinek és kötvényeinek kereskedését, mivel a kibocsátó a jegybank kötelezései ellenére sem tette közzé 2013. évi könyvvizsgáló által auditált konszolidált beszámolóját. A felfüggesztés határozatlan időre, a beszámoló közzétételéig marad érvényben, ami még nem történt meg, így a társaság értékpapírjaival azóta nem kereskednek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05