2015 első negyedévében a korábbinál több országot érintettek a botnet támadások

Czipperer Dia, 2015. június 10. 08:13

A Kaspersky Lab legfrissebb statisztikái szerit a kiberbűnözők 2015 első negyedévében több mint 23 000, botneten keresztül megvalósított DDoS támadást intéztek 76 országban lévő webes erőforrás ellen.

Az idei első negyedévben az egyetlen webes forrást érintő támadások legnagyobb száma 21 volt, ez körülbelül heti két támadás. 2014 utolsó negyedévében ez az adat még csak 16 volt. A leghosszabb ideig tartó botnet támadás az első negyedévben közel 6 napos volt. 

 

Összesen 23 095 támadást intéztek az idei év első 3 hónapjában. A célpontok 76 országban találhatók, ami 15 százalékos növekedés a tavalyi utolsó negyedéves adathoz képest, amikor még csak 66 ország volt érintett. A legtöbb megtámadott információs rendszer Kínában, az Egyesült Államokban és Kanadában található. A támadásokat parancs és vezérlő (C&C) szerverekről irányították, többnyire az Egyesült Államokból, Kínából és az Egyesült Királyságból. Az Egyesült Államok és Kína vezető pozíciója mindkét listán a webes gazdaszolgáltatások olcsó árával magyarázható, így természetesen a legtöbb adatközpont is ebben a két országban található. 

 


Evgeny Vigovsky, a Kaspersky DDoS Protection vezetője szerint a DDoS támadásoknak nincsenek határai, hiszen az áldozat és a végrehajtó sok esetben fizikailag más-más országban tartózkodik, a C&C szerver egy harmadikban, a támadásban résztvevő botok pedig a világban szétszórva. Ez gyakran bonyolulttá teszi a nyomozást, hiszen nem könnyű feladat a bothálozatok azonosítása és a tettesek felelősségre vonása. Bár a kiberbűnözők nem korlátozzák a DDoS eszközkészletüket a bothálózatokra, ennek ellenére ez még mindig egy széles körben terjedő és veszélyes módszer, így megelőző védelmi intézkedéseket követel a potenciális célpontoktól. 

 

A Kaspersky Lab az erre a célra kifejlesztett biztonsági megoldások használatát javasolja, hogy kiszűrhessék a kiberbűnözők lekéréseit a jogszerű internetes forgalomból. A Kaspersky DDoS Protection ötvözi a Kaspersky Lab bizonyított szakértelmét a DDoS Intelligence technológiával. A DDoS Intellligence egy olyan rendszer, amely elemzi a C&C szerverekről a botnetek felé küldött információt, hogy a DDoS támadásokkal szemben védelmet nyújthasson. A Kaspersky Lab statisztikái is a DDoS Intelligence által összegyűjtött adatokon alapszanak. 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09