Magyarország legnagyobb szuperszámítógépét adták át Debrecenben

MTI Sajtóadatbank, 2015. június 18. 12:37

Magyarország legnagyobb, a világ 308. legjelentősebb szuperszámítógépét adták át a Debreceni Egyetem Kassai úti részlegén.

Nagy Miklós, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Nemzeti Információs Fejlesztési Intézetének igazgatója az átadón kiemelte: a szuper-számítástechnika a felsőoktatásban nevet viselő projekt határidőre elkészült, amivel Magyarország minden eddiginél előkelőbb helyet foglal el a számítástechnika területén.    

 

 

Gaál István kancellári megbízott szerint a Debreceni Egyetem a szuper-számítástechnika hazai központjává vált, s ez a szerepe a jövőben erősödni fog. A másfél milliárd forintba kerülő beruházás elkészültéhez az egyetem 100 millió forinttal járult hozzá.
 

Kara Ákos, infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár példaértékűnek nevezte a Debreceni Egyetemen folyó munkát. A szuperszámítógépekkel szemben állított legfontosabb elvárásként az adatok feldolgozását és tárolását említette, melynek a most átadott, Leó névre keresztelt szuperszámítógép maximálisan megfelel.  

 

 

 

Papp László polgármester ünnepi beszédében kiemelte: Debrecen a jövőjét a tudásra, az innovációra, a kutatás-fejlesztésre alapozza, s a most átadott szuperszámítógép ezt a célt szolgálja.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05