Áttörést hozhat az e-számla terjedésében egy hazai fejlesztés

forrás: Prím Online, 2015. június 19. 14:33

Évente százezreket takaríthatnak meg a hazai kis- és középvállalkozások azzal, hogy többé nincs szükség saját elektronikus aláírásra vagy időbélyegzőre az elektronikus számlák kibocsátásához, ahogy természetesen postaköltségre sem. Egy új hazai fejlesztés a végletekig leegyszerűsítette az e-számlák kibocsátását, így az most már valóban mindenki számára elérhető. Ez a fejlesztés meghozhatja a régóta várt áttörést az elektronikus számlák terjedésében, ami környezetkímélő, korszerű és gazdaságos. Hazánkban még mindig 10 százalék alatt van az e-számlák aránya, miközben például Dániában már kizárólag ilyet használnak.

Alapvetően változtat az e-számlák kibocsátásának hazai gyakorlatán egy új magyar fejlesztés. Az e-számlákkal szemben támasztott előírások közül a két legfontosabb, hogy garantálja az eredetiséget és a változtathatatlanságot. Előbbit rendszerint digitális aláírással, utóbbit időbélyeggel oldják meg. Mindkettőt hozzá kell kapcsolni a dokumentumhoz, hogy azt a jogalkalmazók – így az adóhivatal és a bíróságok – a papírformátumú számlával egyenértékűként fogadják el. Ehhez a számla kibocsátójának előzetesen be kell szereznie egy elektronikus aláírást és lehetőséget, hogy kibocsátott dokumentumait időbélyeggel lássa el. Ha mindez megvan, meg kell állapodnia egy elektronikus archiválással foglalkozó céggel, hogy az így létrehozott dokumentumok törvényben meghatározott tárolását a következő években meg tudja oldani – ahogyan arra a papír alapú számláknál is szükség van.


Tovább nehezítette a helyzetet, hogy az e-aláírás, az időbélyeg, az archiválási díj együtt – szolgáltatótól függően –  évente több tízezer forintba kerül. Nem csoda, hogy bár a törvények 2001 óta lehetővé teszik a digitális aláírás használatát és az elektronikus számlakibocsátást, ezek a mai napig nem nagyon terjedtek el hazánkban. A vállalkozások ugyanakkor sokszor készítenek egyszerű PDF formátumú file-t és küldik el vevőiknek elektronikus számlaként. Ez azonban nem elegendő, mert nem teljesíti a fenti feltételeket, így egy adóhatósági ellenőrzés során könnyen bírsághoz vezethet.


Az új hazai fejlesztés mindezt egy huszárvágással megoldotta. Mivel a számla az SDS rendszerében azonnal archiválásra kerül, a számla előállítójának és befogadójának semmilyen további teendője nincs. A mostani fejlesztés nemcsak, hogy megfelel az előírásoknak, de a használata is végtelenül egyszerű. A vállalkozás a számlázóprogramból egyenesen elküldi a számlát a vevőjének, ami közben „átmegy” az SDS rendszerén és – amennyiben regisztrált az új szolgáltatásra – semmi más teendője nincs. Ezért számlánként mindössze 30 forintot fizet, amiben benne van a 10 éves archiválás díja is. Ez elenyésző a digitális aláírás, archiválás, időbélyegző költségeihez képest, a postaköltséggel pedig nem is érdemes összevetni, hiszen egyetlen szabvány levél elküldése is 115 forint.


A befogadónak, ahogy a papír számláknál is, semmilyen költsége nincs. Egy egyszerű regisztráció után elkezdi használni a kliensprogramot, ami az ő számára egy ingyenes e-számla tároló alkalmazásként működik (hiszen ő nem akar küldeni, csak fogadni fog, tehát regisztrál, de nem kell feltöltenie az egyenlegét).


A fentiek miatt mostanra minden akadály elhárulni látszik az e-számla széleskörű elterjedése elől. Európai összevetésben Dániában kizárólag elektronikus számlák vannak forgalomban, de a spanyol, finn, svéd kormányzati szervek is csak elektronikus számlákat fogadnak be. Magyarországon még mindig 10 százalék alatt van a cégek közötti az e-számla forgalom aránya, de minden szereplőnek – beleértve a kormányzatot is – egyértelmű érdeke, hogy ez minél hamarabb növekedjen. A most létrejött megoldás ennek a folyamatnak adhat jelentős lökést.
 

Kulcsszavak: e-számlázás

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09