Mobilalkalmazás a jó receptek szolgálatában

forrás: Prím Online, 2015. június 29. 13:11

Mindenki számára elérhetővé vált az IBM és a Bon Appétit közös internetes alkalmazása, a Chef Watson (Watson séf), amely tízezer recept alapján segíti a konyhai kreativitás kibontakozását a kognitív adatelemzés mindennapi használatával.

Az otthoni és professzionális szakácsok munkáját, a mindennapos sütés-főzés teljes átalakítását célozza az IBM és a Bon Appétit receptportál közös kezdeményezése, a Watson Chef alkalmazás. A kalandvágyó szakácsokat a Watson által, a Bon Appétit adatbázisából megtanult és megértett 10 ezer recept segíti. A mesterséges intelligenciát alkalmazó program ezek alapján térképezte fel, hogy az egyes alapanyagokat hogyan használják a különböző ételekben és nemzeti konyhákban.

 


A Watson séf használata most minden érdeklődő számára elérhetővé vált, azzal a nem titkolt céllal, hogy az úgynevezett kognitív adatelemzést a mindennapok részévé, a kreativitás forrásává tegye. Az egyedülálló Chef Watson ingyenes alkalmazás célja, hogy a megszokottól eltérő ízkombinációkat inspiráljon, vagyis a mindennapos ételkészítést egészítse ki új, kreatív ötletekkel.

 

A receptek ezreinek elemzését az IBM Watson az ételek kémiájáról, az emberi ízlésről szóló tudásával, illetve a tesztidőszakban résztvevő felhasználók tapasztalataival egészíti ki. Watson séf összességében az alapanyagok szinte végtelen számú kombinációját tartalmazza, az alkalmazás segítségével pedig a felhasználók a mindennapokban fedezhetik fel a legkülönlegesebb, egyedülálló ízpárosításokat, radikálisan átalakítva a sütés-főzésről eddig gondoltakat.

 

A Watson használatával ráadásul már az ételallergiák vagy -érzékenységek, különböző diéták vagy sajátos étrendek sem szabnak gátat szabnak a végtelen lehetőségek kipróbálásának. Az alkalmazás képes arra, hogy az általa meghatározott alapanyag-kombinációk közül kizárja azokat, amelyek az adott felhasználó számára nemkívánatosak, nem illeszkednek például speciális étrendjébe.

 

Erőssége, hogy megtalálja az adatok között elrejtett mintákat és kapcsolatokat, vagyis egyfajta ugródeszkaként szolgál olyan ötletek felé, amelyek korábban talán fel sem merültek. Watson használata a kulináris művészetben arra is rávilágít, hogy a gépek okos megoldásai az emberi felfedezést segítik. Watson technológiáját természetesen nemcsak a főzés szerelmesei használják, számos iparág szakemberei fedezhetnek fel új ötleteket segítségével, az élettudományoktól a divatig.

 

Watson séf alkalmazásában a kísérletező kedvű userek ma már egyetlen alapanyag megadásával elindulhatnak az új ízvilágok felfedezése felé: a program három újabb, megítésélése szerint a kezdőhöz illő összetevőt javasol. Az ízinspiráción keresztül aztán ételjavaslatokat tesz az alkalmazás, mellérendelve a hozzávalók mennyiségét, az elkészítési és tálalási módot is. Mindez egyfajta kiindulópontot jelent a szakács számára, amelyet aztán személyre szabhat, majd meg is oszthat ismerőseivel.

 

Az alkalmazás tesztverzióját több ezer hobbiszakács használta, segítségükkel Watson tudása is bővült, hiszen visszajelzéseket adtak a receptekről és az alkalmazás használatáról is. A teszt nyomán több új opció is bekerült a programba, többek közt, hogy miként készíthetők ízletes fogások a fő összetevő kihagyásával vagy helyettesítésével, illetve hogy miként csökkenthető a hulladékká váló ételek mennyisége, hogyan használhatók fel a helyi vagy szezonális alapanyagok a fenntarthatóság jegyében, illetve miként taníthatók a gyerekek kreativitásra és egészséges életmódra.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09