Mire jó a biochip?

forrás: Prím Online, 2015. június 30. 09:19

 

A biochip beültetés megjelenésével felvetődik a kérdés: ha egyszer úgy döntünk majd, hogy kiborgként folytatjuk az életünket, mennyiben változik majd meg a jelenlegi életformánk? Mi értelme van, hogy a technológiának határokat nem szabva mi magunk is droiddá változunk? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Evgeny Chereshnev, a Kaspersky Lab kutatója. 

1.  Érintésre nyíló zárak

 

„Zár nélkül minden kulcs értelmetlen, kulcs nélkül a zár csupán holt tárgy” idézet elég elavultan hangzik eme technológiai újítás tükrében, amely megszünteti a kulcs funkcióját, teljesen feleslegessé téve azt.

 

Nagyban befolyásolná ez a technológiai megoldás például a szállodaipart. A vendégek a számla rendezése után Bluetooths / NFC képes mobiljaikkal nyithatnák az ajtót és jutnának be a szálláshelyükre. A recepció, ami jelenleg közvetítő szerepet tölt be, teljesen megszűnne, ez pedig a szállodák költségeinek csökkenésével járna.

 

Arról nem is beszélve, hogy az AirBnB, a globális szálláshelykereső portál felhasználóinak a véleménye szerint a kulcskérdés az egyik legbosszantóbb és legidegesítőbb probléma a szállodai tartózkodás során.

 

Összefoglalva: a kezünkbe ültetett biochip révén már nincs többé szükség kulcsokra. A biochippel bármilyen zár – hotelszobáé, házé, garázsé vagy autóé – nyitható lesz.

 

2.  Jogosítvány és útlevél leváltása

 

Lényegében a jogosítvány csak egy darab műanyaglap, amelyet a tulajdonos fotója díszít, valamint olyan adatokat tartalmaz, mint név, születési idő, ezen kívül szerepel rajta egy azonosító szám és a jármű kategóriája. Mennyivel egyszerűbb lenne a közúti ellenőrzés, ha a jogosítvány érvényességének ellenőrzésénél kihagyható lenne sok lépés: a felhasználó adatbázisból való lekérdezése a felhasználói szám alapján, majd a gépkocsivezető azonosítása a fotó segítségével. A chip bevezetése azon túl, hogy a rendőrök munkáját jelentősen megkönnyítené, bizonyos előnyökkel is járna: a chip titkosított, csak hivatali személy férhet hozzá az adatokhoz, és kizárólag munkaidőben, a műszak végével meg lenne tagadva a hozzáférés.

 

3.  Kedvezményes kuponok egyesítése

 

Megszabadítana minket a pénztárcánkban tárolt több tucat kedvezményes kártya cipelésétől. Miért gyűjtögessük ezeket az amúgy haszontalan műanyagoklapokat? Az egyetlen, amire szükségünk lenne helyette, az a felhasználói azonosító, amely a biochipben megtalálható.

 

Az alkalmazása igen egyszerű: miután érzékelte a leolvasó a kézfejünkbe ültetett chipet, rögtön kedvezményhez jutunk, amint felismer bennünket a hűségprogram adatbázisa.

 

4.  E-pénztárca bankkártya helyett

 

Ha már a biochippel beinjekciózott kezünket a leolvasóhoz tartottuk, nem lenne logikus, hogy fizessünk is e módszerrel? Az NFC fizetési mód már nem csak álom.

 

Ha minden a tervek szerint működik, nemsokára a Kaspersky Lab #BionicManDiary posztjai között olvashatnak majd arról, miként valósul meg a biochippel történő fizetés a Starbucks kávézóiban.

 

5.  Betegek nyilvántartása

 

A chip időtálló megoldást kínál az betegek adatainak tárolásához. Összegzi a korábbi betegségeket, valamint az alkalmazott gyógyszereket, védőoltásokat, vizsgálati eljárásokat (vérvizsgálat, röntgen, MRI stb.) és az utóbbiak eredményeit. Sajnos, az orvosi adatbázisokban lévő betegek adatai gyakran elvesznek, ami rosszul érinti mind a betegeket, mind az orvosokat, és persze a biztosítótársaságokat is. A biochipes megoldás csökkentené mind a hibás diagnózisok számát, mind a biztosítási és az egészségügyi szolgáltatások költségeit.

 

6.  Internetes bejelentkezés biochippel

 

Jelszavainkat észben tartani amúgy sem könnyű feladat, biztonsági okok miatti rendszeres cseréjük mellett pedig szinte lehetetlen. Sok nagyvállalat megpróbálja ezt a problémát kiküszöbölni, és regisztrációkor felkínálja a „bejelentkezés Facebook/Twitter stb. profilon keresztül” alternatíváját. Ez egy kényelmes megoldás, de a személyes adatok kiszolgáltatásával jár együtt, ami sokunkat zavar.

 

Többségünk nagy valószínűséggel inkább a „Jelentkezzen be biochippel” lehetőséget választaná, amely lehetővé tenné az adatok titkosítását, és leegyszerűsítené a rendszerekbe való belépést.

 

7.  Okosotthon megvalósítása

 

Képzeljük el, hogy a háztartás minden része össze van hangolva egymással, beleértve a zárakat, a világítást, a csaptelepet, a radiátorokat, a kávéfőzőt, a mikrohullámú sütőt, és még sorolhatnánk tovább. A családban mindenkinek megvannak az egyéni preferenciái: milyen fényeket szeret, milyen szobahőmérsékletet, milyen kávét iszik, milyen márkájú és fajta vizet vesz ki az okos hütőszekrényből. Az okos otthon képes a személyes igényekhez alkalmazkodni, így amikor belépünk a szobába, a fények felkapcsolódnak, a kedvenc albumunkat játssza az iTunes, ha kilépünk a szobából, a fények lekapcsolódnak, a zene leáll, ami a villanyszámla összegének csökkenését eredményezi.

 

A biochippel mindez megvalósítható. Az okos otthonok tulajdonosainak nem kell a körülöttük lévő tárgyakkal foglalkozniuk, a chip révén a környezet automatikusan igazodna a szokásaikhoz.

 

8.  Jegyek egyesítése

 

Az elv ebben az esetben ugyanaz, mint a kedvezményes kártyáknál. Akármelyik közlekedési eszközt igénybe lehetne venni, vagy bármilyen koncertre be lehetne menni a biochip segítségével.

 

9.  Okostelefonok, laptopok és más eszközök lopás elleni védelme

 

Az egyik leglogikusabb felhasználási területe a biochipnek a lopás elleni védelem. Ha okostelefonja jelszóval védett, akkor a belépés után adatai elérhetőek. Ha a telefonját ellopták és a tettes kitalálta vagy már a kezdettől fogva tudta jelszavát, könnyedén hozzáférhet adataihoz. De ha a biochipes megoldással lennének védve az adatok, nem működne a telefon a tolvaj kezében.

 

10.  Veszélyek

 

A bőr alá ültetett biochip az élet számos területén könnyebbséget hoz majd, de az is igaz, hogy  ez a technológiai újítás a kiberbűnözők figyelmét is fel fogja kelteni. És sok egyéb kérdést is felvet a fenti eszmefutattás: mit takar a bionikus ember fogalma a nem túl távoli jövőben? Az egyre több területen alkalmazott robotok betartják-e majd a jogi előírásokat, valamint az erkölcsi és magatartási szabályainkat? Egy biztos, sok nyitott kérdés áll még előttünk.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50