Nem megy a Windows Phone, a Microsoft 7800 munkatársától válik meg

MTI Sajtóadatbank, 2015. július 9. 14:14

A Microsoft 7800 dolgozójának elbocsátását és 7,6 milliárd dolláros értékcsökkenési leírást jelentett be szerdán, a leépítések elsősorban a Nokiától felvásárolt mobiltelefon üzletágat érintik.

Az amerikai szoftveróriás vezérigazgatója, Satya Nadella a dolgozóknak kiküldött e-mailben azt írta, az átszervezésre és az elbocsátásokra azért van szükség, mert a cég rövid távon "hatékonyabb és fókuszáltabb telefonos portfóliót" akar létrehozni, bár egyelőre nem világos, hogy ez pontosan mit takar.
 

Nadella egyúttal azt közölte a dolgozókkal, hogy a cég az átszervezéssel nagyobb erőforrásokat készül fordítani jövedelmezőbb területekre, így térképprogramok fejlesztésére és reklámüzletágára.
 

A Microsoft eredetileg azt tervezte, hogy a mobilüzletág fejlesztésével Windows Phone mobiloperációs rendszere versenyre kelhet a szegmenst uraló Apple és Google rivális rendszereivel. Ezzel szemben azonban a Microsoft vesztett piaci részesedéséből, miközben az üzletág súlyos veszteségeket termelt.
 

Nadella már korábban jelezte, hogy elődjével, Steve Ballmerrel szemben nem támogatja a sikertelen mobildivízió fejlesztését.
 

A finn Nokia mobiltelefon üzletágát 2014-ben 7,2 milliárd dollárért vásárolta fel a Microsoft, tehát a szerdai bejelentés értelmében a divízió eredeti értékénél is nagyobb összeget kényszerült leírni a cég.
 

Ezen felül az üzletág átstrukturálása saját becslései szerint további 750-850 millió dollárjába fog kerülni a cégnek.
 

A Microsoft tavaly 18 ezer dolgozójától vált meg, ez utóbbi tömeges elbocsátás szintén elsősorban a Nokiától felvásárolt üzletet érintette, s egyben a cég történetének legnagyobb leépítése volt. A Microsoftnak összesen 118 ezer dolgozója van.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05