CERN-kutatók is dolgoznak az NI debreceni nyitott laboratóriumában

MTI Sajtóadatbank, 2015. július 27. 08:44

A világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumát üzemeltető CERN kutatói a National Instruments debreceni nyitott laboratóriumában fejlesztenek műszaki megoldásokat a részecskegyorsítók következő generációja számára - ismertette az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón.

Ábrahám László emlékezetett arra: az elmúlt év végére készült el az NI Science Parkja csaknem 4 milliárd forintos beruházással, az Európai Unió 50 százalékos támogatásával.
 

A Science Parkban alakították ki a nyitott laboratóriumot, ahol elsősorban hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) valósíthatják meg innovációs ötleteiket az NI 3000 termékének felhasználásával és szakembereinek támogatásával, de három hónapig a nyitott labor adott otthont a CERN két kutatójának is - mondta az igazgató.
 

A nyitott laboratórium a legfejlettebb NI hardverekkel is szoftverekkel teljesen felszerelt laboratórium, ahol olyan kkv-k, startup cégek, illetve egyetemi kutatók és hallgatók valósíthatják meg innovatív ötleteiket, akik a National Instruments grafikai rendszertervező platformját választják tudományos vagy ipari alkalmazásokat megcélzó rendszerük fejlesztéséhez - magyarázta Ábrahám László.
 

Hozzátette: a laboratóriumba nyílt pályázattal kerülhetnek be az ötletgazdák. Ez a kezdeményezés úgy juttatja lépéselőnyhöz a résztvevőket, hogy leveszi a vállukról az általában jelentős kezdeti technológiai beruházás terhét és kockázatát, megnövelve ezzel számukra a hatékony és sikeres termékfejlesztés, tesztelés és piacra jutás esélyét.
 

Barabás Botond, az NI innovációs programjának vezetője elmondta: a CERN kutatói mellett egy szegedi cég mikroszkópfejlesztéshez használta a nyitott labort, egy alapítvány ősszel kezdi meg orvosdiagnosztikai eszközök fejlesztését és tesztelését, egy másik cég pedig kutyáknak intelligens nyakörv-fejlesztési elképzeléseit kívánja a laborban megvalósítani.
 

A CERN PACMAN-projektje keretében a nyitott laboratóriumban három hónapja dolgozó Silvia Zorzetti Marie Curie-díjas kutató nyolc doktorandusz társával három éven keresztül végzi a CERN-ben az 50 kilométeres lineáris gyorsító mintegy 20 ezer moduljának nanométeres pontosságú összehangolását.
 

Ezt az extrém pontosságú hangolást laboratóriumi tesztekkel kell előkészíteni, ebben segítenek a mérésautomatizálás és virtuális műszerezés terén vezető NI termékei - mondta a sajtótájékoztatón a villamosmérnök-kutató hozzátéve: a tudományos munka mellett a számára ismeretlenebb ipari szemléletet is tanulmányozhatta a NI debreceni gyárában.

Kulcsszavak: tudomány CERN

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50