Online zsarolók: Bitcoint vagy adatot!

MTI Sajtóadatbank, 2015. július 27. 09:33

Hackerek világszerte több millió magán és céges komputert, valamint weboldalt törtek fel, és egyre gyakrabban azt követelik áldozataiktól, hogy virtuális valutával, Bitcoinnal fizessenek nekik a birtokukba került adatok visszaszolgáltatásáért - írta vasárnap számában a The New York Times.

A követelt összeg nem ritkán meghaladja a 20 ezer dollárt (5,7 millió forintot) is. A Sophos digitális biztonsági cég szerint egy Oroszországban vagy Ukrajnában működő bűnözőcsoport nemrégiben alig több mint egy hónap alatt mintegy 16,5 millió dollárnyi Bitcoint zsarolt össze, többnyire amerikai áldozatoktól.
 

Az alvilág azért részesíti előnyben a "digitális pénztárcában" tarható virtuális valutát, mert annak mozgása elvileg nem követhető, és azt egyetlen kormányzat vagy pénzügyi hatóság sem tartja nyilván. A névtelenségbe burkolózó alkotója által 2009-ben útjára bocsátott Bitcoin egysége jelenleg mintegy 290 dollárt ér.
 

A Bitcoin-felhasználás a közelmúltban közeledett a főáramhoz. Az eszköz felgyorsította és hatékonyabbá tette a pénzügyi műveleteket, ezért  olyan beruházókat vonzott, mint a  Goldman Sachs vagy a New York-i tőzsde (NYSE).
 

Az alvilág érdeklődése a Bitcoin iránt azután is töretlen maradt, hogy az amerikai hatóságok 2013 végén lecsaptak  Silk Road (Selyemút) webbazárra, amely egyebek között heroint és kokaint forgalmazott a virtuális fizetőeszközért. A múlt héten Floridában letartóztattak két férfit, akik a Coin.mx weboldalt üzemeltették, amelyen rosszindulatú vírusok áldozatai válthattak Bitcoint, amellyel kifizethették zsarolóikat és amelynek segítségével piszkos tranzakciókat mostak tisztára.
 

Egy másik példa, hogy egy DD4BC néven tevékenykedő személy vagy csoport egyre több céget keres meg: fizessenek 10 ezer dollárnyi Bitcoint, avagy  weblapjukat túlterheli az adatforgalom.
 

A hitelkártya-műveleteket és a banki átutalásokat a rendőrség nyomon tudja követni, ezért rejtett digitális váltságdíjfizetés "lehetőségét" az alvilág már a Bitcoin színre lépése előtt bevezette. Az áldozatokat arra szólították fel, hogy olyan előre feltöltött kártyákkal fizessenek, mint amilyen a Green Dot elnevezésű cég MoneyPakja. Ezeket az eszközöket azonban, részben a csalók visszaélései miatt, kivonták a piacról.
 

A Bitcoin megjelenése még követhetetlenebbé tette a kizsarolt pénzek mozgását, mert a virtuális fizetőeszköz-hálózatot decentralizált komputerhálózat tartja mozgásban, amely nem gyűjt adatokat a felhasználókról. Emellett a Bitcoin-kifizetések visszavonhatatlanok, nem úgy mint a hitelhártya vagy a PayPal-műveletek.
 

Az első, a Bitcoin-használaton alapuló zsarolószoftver, a CryptoLocker 2013-ban kezdett el terjedni a világhálón. Ez kódolta a számítógépen tárolt adatokat és csak a virtuális valutával történő fizetés után adta meg a kulcsot.
 

Mire 2014 közepére a CryptoLockert nemzetközi összefogással sikerült megfékezni és létrehozóját, a 30 éves orosz Jevgenyij Bogacsovot beazonosítani, a szoftver már 234 ezer számítógépre terjedt át. Ám azóta felbukkant a CryptoWall elnevezésű vírus, amely a Dell SecureWorks szerint tavaly év végére több mint 800 ezer komputer fertőzött meg.
 

Több szakértő azt javasolta, hogy a bűnözők által kizsarolt Bitcoinokat digitálisan jelöljék meg, hasonlóan ahhoz, ahogy azt a bankrablók által elvitt bankjegyek esetében láthatatlan festékkel szokták tenni. Ennek a megtoldásnak a bevetését azonban a felhasználók, akiknek többsége abban hisz, hogy a virtuális valuta szabad mozgása nem korlátozható, mindeddig nem járultak hozzá.

Kulcsszavak: Bitcoin security hacker

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09