Az internetes szálláshely-szolgáltatás negyven százalékkal emelte a belvárosi lakások iránti keresletet

MTI Sajtóadatbank, 2015. augusztus 4. 15:33

Az internetes szálláshely-szolgáltatás terjedése felpörgette a lakáspiacot Budapest belvárosában, a forgalom egy év alatt 40 százalékkal, míg az árak ötödével emelkedtek az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat  adatai szerint.

A használt téglalakásoknál 20 százalék körüli áremelkedés tapasztalható az idei első félévben, az egy évvel korábbihoz viszonyítva viszonyítva, míg a kereslet 40 százalékkal növekedett - írták. Ttavaly az első félévben Budapesten 17 ezer használt lakás cserélt gazdát, ebből 2200 jutott a belvárosra, vagyis az V.-VI.-VII. kerületre. Idén az első félévben mind a teljes, mind pedig a belvárosi forgalom 40 százalékkal haladta meg a múlt évit.
 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI érdeklődésére közölte: a hivatal országosan július 1-jén indította a nyári ellenőrzéssorozatát, amely többek között az online szálláshely-hirdetésekre is kiterjed. A NAV tájékoztatása szerint az online szállásportálokon keresztül lakásukat bérbeadó tulajdonosok tevékenysége egyéb szálláshely-szolgáltatásnak minősül, amely engedélyhez kötött és csak adószámmal lehet végezni. Ehhez a NAV-hoz történő bejelentkezést megelőzően az adott település jegyzőjétől szálláshely-üzemeltetési engedélyt kell beszerezni.
 

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást általános forgalmi adó terheli, az alkalmazandó adómérték 18 százalék. Azonban nem kell feltétlenül áfát fizetni, mivel a jogszabály az adóalanyok részére lehetőséget biztosít 6 millió forintig alanyi adómentesség választására. Ez az összeg éves szinten értendő, amennyiben valaki a tevékenységet év közben kezdi, úgy a 6 millió forintra vonatkozó feltételnek időarányosan kell megfelelni.
 

A fizető-vendéglátó tevékenységet folytató adózó - aki nem egyéni vállalkozóként egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységként biztosít szálláshelyet az adóévben ugyanannak a személynek 90 napot meg nem haladó időtartamra - az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítása helyett tételes átalányadózást is választhat, ha a tevékenységet a tulajdonában vagy haszonélvezetében lévő lakásban vagy üdülőházban folytatja. Az adó éves összege szobánként 32 ezer forint.
 

A NAV a szolgáltatást nyújtókat "próbavásárlással" ellenőrzi. Aki nyugtát, számlát nem ad 1 millió forintig terjedő bírságra, aki engedély nélkül végzi a tevékenységét további vizsgálatokra és bírságra is számíthat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05