Robotok lepik el az óceánt

Vértes Judit, 2015. augusztus 24. 11:27

Miközben az utakon egyre több helyen bukkannak fel automata autók, a levegőben különböző drónok, a tengeri robotok is egyre többen lesznek.

Az Aquabotok a legalkalmasabb eszközök arra, hogy a tudósok információt gyűjtsenek a folyók, tavak, óceánok vizeiről. A tengerek tele vannak különböző automata szerkezetekkel, melyek nagy részét az Argo környezetvédelmi kutatási projekt irányítja.

 

Matthew Dunbabin, a Queensland Technológiai Egyetem környezetvédelemmel foglalkozó intézetének vezető kutatója elmondta, az Argo robotok nagyon egyszerű szerkezetek. A tenger áramlásával mozognak együtt, körülbelül 2 km mélységben. Tíznaponta jönnek fel a felszínre, és továbbítják a begyűjtött adatokat, ezáltal segítik feltérképezni az áramlatokat. Augusztus 23-án 3881 robot úszik a tengereken – derül ki az Argo oldalán.

 


A robotok segítségével az emberek számára veszélyes helyeken is lehet kutatást folytatni. Megfigyelhető a tenger viharban vagy különböző katasztrófák helyszínén. Az erre fejlesztett Inference egy robothajó, amely hónapokig képes működni a vízen. Az üveggyapotból készült hajón rengeteg érzékelő van, mely valós idejű adatokat továbbít a kutatóknak mindenről, a vízminőségtől kezdve a gázkibocsájtásig.

 

A napelemmel működő robotok különböző kormány és GPS segítségével irányíthatóak. A felszínén kamera található, így ki tudja kerülni az akadályokat. A roboton a kamerán kívül gázszenzor, illetve vízminta gyűjtő szerkezet is található. Egy távirányítású víz alatti szerkezetet is tartalmaz.


Az Inference és a hozzá hasonló robotok segítenek abban, hogy jobban megismerjük a víz természetét olyan helyeken és olyan körülmények között is, ahová ember nem tud eljutni.

 

Az Inference robotok erősen szennyezett helyeken, például különböző bányákban is gyűjtenek adatokat. Nemsokára egy olyan helyen tesztelik, ahol a víz túl savas a hagyományos alumínium robotok számára. A robotokat víz alatti vulkánok működésének megfigyelésére is tesztelik.

 

A robotokhoz képest nem túl drága az előállításuk, kevesebb, mint 3000 ausztrál dollár. Dunbabin elmondta, hogy sokan érdeklődnek a tengeren túlról, ezért gondolkodnak arról, hogy a robot kereskedelmi forgalomba kerüljön.

 

A robotok jelenleg még fejlesztés alatt állnak. A leghosszabb idő, amit a szabadban töltött egy robot két hét volt, és a cél az, hogy hónapokig kint legyenek.

 

Forrás: Mashable.com

Kulcsszavak: tudomány robot

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05