Befejeződött a készenléti szervek mobilhálózatának fejlesztése

MTI Sajtóadatbank, 2015. augusztus 26. 13:27

Az Egységes Digitális Rádiótávközlő (EDR) rendszert 3 milliárd forint költséggel fejlesztette tovább a Pro-M Zrt. vezette konzorcium, a beruházást  az EU finanszírozta; a teljes rendszer kiépítése 21 milliárd forintba került - mondta a projektzáró sajtótájékoztatón Kozma Béla, a Pro-M Zrt. vezérigazgatója.

A rendszert 26 csoport használja, legnagyobb felhasználó a rendőrség, főleg a schengeni határ mentén, de a mentők, a tűzoltók is ezt használják. A rendőrségi és mentő helikopterekbe épített készülékek 1500 méter magasságig működnek - tette hozzá a vezérigazgató.
 

Az EDR hálózatot 4 kapcsolóközpont szolgálja ki, a szolnoki és székesfehérvári teljesen új, ezek múlt év nyara óta működnek. A bázisállomások számát 23-mal, 293-ra növelték - ismertette a részleteket a vezérigazgató, hozzátéve, a rendszer 100 ezer felhasználót tud kiszolgálni. Szükség esetén - például árvízi mentésnél - mobil bázisállomásokat tudnak a helyszínre vinni.

 


 

A beruházás része volt 200 diszpécser állomás felszerelése, ezeket a rendőrség használja. Korábban a hangforgalom 5 százalékát rögzítették archiválási céllal, a fejlesztés nyomán az arány 100 százalék lett.
 

A finanszírozási pályázatot 2013. őszén adta be a Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt. vezette konzorcium, amelynek tagja még a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Zrt. valamint a Kormányzati Fejlesztési Ügynökség. A Projekt az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásában valósult meg - vázolta a vezérigazgató.
 

A rendszer üzemeltetését - közszolgáltatási szerződés keretében, a Belügyminisztérium finanszírozásában - a Pro-M Zrt. végzi. Ennek éves díja bruttó 5,8 milliárd forint - válaszolta az MTI kérdésére Balla Ferenc, vezérigazgató-helyettes.

Kulcsszavak: mobilhálózat EDR

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05