A vállalatok támadáskor többet fizetnek a helyreállításért, ha a virtuális infrastruktúra is érintett

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 29. 08:50

A vállalkozásoknak jelentős összegekbe kerül egy kibertámadás, főleg akkor, ha a virtuális infrastruktúra is érintett az incidensben. A nagyvállalatok átlagosan több mint 800 000 dollárt fizetnek egy-egy biztonsági incidens után, ami kétszer annyi, mint a csak a fizikai infrastruktúrát érintő támadások helyreállítási költsége. 

Akár 800 000 dollárt is fizetnek egy-egy biztonsági incidens után a vállalatok, ha azonban a fizikai infrastruktúra is érintett, ez a duplája is lehet.  Ez volt az egyik fő megállapítása a Kaspersky Lab és a B2B International Virtuális Infrastruktúrák Biztonsága című globális felmérésének, amelyet több mint 5500 vállalat közreműködésével végeztek el 2015-ben. 

 

A jelentés szerint a kis- és középvállalatok a támadások során megtapasztalhatják ugyanazt a helyzetet, mint a nagyvállalatok. Általánosságban elmondható, hogy a kis- és középvállalatok infrastruktúrájában keletkező károk összege egy-egy támadás során elérte a 26 000 dollárt. A virtuális infrastruktúra érintettsége esetén ez az összeg pedig megközelítette a 60 000 dollárt.

 

A fő oka a többletköltségeknek, hogy a vállalkozások többsége a legfontosabb műveletekhez virtuális infrastruktúrát használ. Azon vállalkozások 62 százaléka, amelyek már rendelkeznek virtuális platformokkal, a legkritikusabb műveleteket ezeken a platformokon hajtják végre.


A megkérdezett vállalatok 36 százaléka nyilatkozta azt, hogy a támadás a kritikus üzleti adatokhoz való hozzáférés ideiglenes elvesztését okozta, ez a szám 66 százalékra emelkedett, ha a virtuális szervereket és számítógépeket is érintette a támadás. Ráadásul a virtuális környezetet ért támadások sokszor igénylik egy harmadik fél bevonását is, ami tovább növelheti a helyreállítási költségeket. Ráadásul itt nem áll meg a helyreállítások költsége, hiszen az üzleti vállalkozásoknak nem csak IT tanácsadóktól kell segítséget kérniük egy támadás során, hanem ügyvédektől, valamint kockázatkezelési szakemberektől is.

 

A virtuális környezetek védelmének komplexitása és a fenyegetések kockázatának helytelen megítélése az a két fő tényező, amely növeli a helyreállítási költségeket a virtuális környezetben. A Kaspersky Lab jelentése azt mutatja, hogy a vállalkozások 42 százaléka úgy véli, hogy a virtuális környezetet érintő biztonsági kockázatok száma lényegesebb alacsonyabb, mint a ’fizikai’ környezetet érintőké. Továbbá a megkérdezett vállalatok 45 százaléka számolt be arról, hogy a biztonsági felügyelet egy virtuális környezetben meglehetősen problémás. Csak a cégek 27 százaléka telepített már olyan biztonsági megoldást, amely kifejezetten a virtuális környezetek védelmére szolgál.

 

„A vállalatok arra számítanak, hogy egy virtuális platform megléte csökkenti az informatikai költségeket és gördülékenyebbé teszi az infrastruktúra működését. Ugyanakkor a felmérés eredményei azt mutatják, hogy ha nem fordítunk elég figyelmet a virtuális környezetet érintő biztonsági kérdésekre, akkor a helyreállítási kiadások meghaladhatják az előnyöket. Véleményünk szerint a vállalkozásoknak személyre szabott, virtualizációra kifejlesztett, központosított felügyeletet lehetővé tevő biztonsági megoldást kell használniuk, hogy elkerüljék a magas helyreállítási költségeket. A megoldásnak nem szabad lefoglalnia az erőforrásokat, valamint magas felismerési aránnyal kell rendelkeznie, hogy azonnal azonosítani tudja a gyanús tevékenységeket.” - mondta Matyey Voytov, a Kaspersky Lab vállalati termékekért felelős igazgatója. 

 

A teljes jelentés itt érhető el.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50