Az ABB üzembe helyezte a világ első ökohatékony gázzal szigetelt kapcsolóberendezését

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 30. 09:12

Ökohatékony gázt alkalmazó innovatív technológiát szállított az ABB Svájc vezető villamosenergia-szolgáltató cége, az ewz számára.

Az energetika és az automatizálási technológia területén piacvezető ABB jelentős áttörést ért el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezte a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit, amelyekben új, ökohatékony gázkeveréket alkalmaz, ami alternatívája a széles körben használt, de üvegházhatást okozó SF6 gáznak.

 

A villamos kapcsolókat, biztosítóbetéteket vagy megszakítókat tartalmazó kapcsolóberendezés feladata, hogy vezérelje, védje és leválassza az energiahálózatban lévő villamos berendezéseket. A kapcsolóberendezések az energetikai lánc minden szegmensében megtalálhatóak. Kapcsoló berendezéseket alkalmaznak – különböző feszültségszinteken – az energiatermelésben, a villamos energia szállításában, elosztásában éppúgy, mint a fogyasztói oldalon. A nagy- és a középfeszültségű kapcsolóberendezéseket általában a villamos energia szállítása és elosztása terén alkalmazzák; feladatuk, hogy biztosítsák a hálózat megbízhatóságát, megfelelő hatásfokát és biztonságát.

 

Az ABB az új, ökohatékony kapcsolóberendezésben az SF6 gázzal szemben alternatívát kínáló gázkeveréket használ szigetelő közegként, illetve a nagyfeszültségű kapcsolóberendezésnél kapcsoló közegként. A fluor-keton alapú, az SF6-tal szemben alternatívát nyújtó gázkeverék egy vegyület, amelyet a 3M-mel folytatott együttműködés keretében kapcsolóberendezés-alkalmazásokhoz fejlesztettek ki. Az új gázkeverék globális felmelegedési potenciálja (GWP) majdnem 100%-kal alacsonyabb az SF6 hasonló értékénél, miközben a gázkeverék alkalmazása esetén nem kell engedményt tenni a berendezések minősége és megbízhatósága terén. Az új gázkeverék alkalmazásával felére csökkenthető a gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezések teljes élettartamára számított, szén-dioxid egyenértékre vetített kibocsátás. A kibocsátás másik fele a nyersanyagokból, a gyártásból és a hőveszteségekből ered. 

 

Az ABB a 170/24 kV-os kapcsolómezőket Svájc vezető villamosenergia-szolgáltató cégének, az ewz-nek szállította, amely azokat a most korszerűsített, 3x50 megavoltamperes (MVA) zürichi alállomásba építette be. Ez a zürichi alállomás látja el villamos energiával a város északi, illetve annak egyik legsűrűbben lakott részét is, ez utóbbi 50 000 ember lakhelye, és itt található Zürich legnagyobb rendezvénycsarnoka és ipari vására is. Ezen az alállomáson a kapcsolóberendezésen kívül az ABB által szállított alacsony zajteljesítmény-szintű, nagy hatásfokú teljesítménytranszformátorokat, valamint alállomás-automatizálási, védelmi és vezérlési rendszereket is telepítettek. 

 

A 15 méterrel a terepfelszín alatt létrehozott, meglepő kialakítású GIS alállomás az 1949-ben épült kültéri, légszigetelésű készülékekből felépített alállomást váltja ki. Az alállomás korszerűsítése nyomán a régi alállomás által elfoglalt tér 70%-a szabaddá válik más fejlesztési célok számára, és ezzel együtt a városkép is szebb lesz.

 

„Az ABB a világ első nagyfeszültségű gázszigetelésű berendezését 1967-ben telepítette, ugyancsak az ewz számára. A ma elért sikerünk tovább erősíti cégünk nagy múltra visszatekintő innovációs és technológiai hírnevét és a két vállalat közötti kapcsolatokat” – mondta Bernhard Jucker, az ABB Energetikai Termékek divízió elnöke. A kísérleti berendezés sikeres üzembe helyezése utat nyit további ökohatékony kapcsolóberendezések jövőbeni kifejlesztése előtt, és erőfeszítéseink középpontjába ismét a technológiát helyezi, amely kulcsfontosságú eleme az ABB Next Level stratégiájának is.”

 

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az új távlatokat nyitó innováció kapcsán együttműködhetünk az ABB-vel”- mondta Benedikt Loepfe, az ewz-től. „Mint Svájc vezető energetikai szolgáltatatója, a cégünk úgy tekint az új alállomásra, amely jól példázza azon elkötelezettségünket, hogy fenntartható energiával lássuk el a fogyasztóinkat.”

 

Az SF6 gázt fizikai tulajdonságai miatt a villamosenergia-ipar már évtizedek óta és széles körben használja dielektromos szigetelőközegként és áram-megszakítás céljára. A sűrített SF6 gáz használata elősegíti a gázszigetelésű kapcsolóberendezések biztonságos és megbízható működését, és lehetővé teszi, hogy jelentősen csökkenjen a kiépített kapcsolóberendezések helyigénye. Azonban az SF6 üvegházhatást okozó gáz, ezért az életciklusa során körültekintő, gondos kezelést igényel, aminek komoly költségvonzata van, különösen olyan esetekben, amikor az elöregedett alállomási berendezéseket lecserélik.

 

Az ABB úttörő volt a nagyfeszültségű gázszigetelésű berendezések kifejlesztésében az 1960-as évek közepén, és ebben az innovatív technológiában továbbra is vezető szerepet tölt be a 6,6-1200 kV-ig terjedő, a villamos technológiát teljes mértékben átfogó termékpalettájának köszönhetően. A nagy-, és középfeszültségű gázszigetelésű technológiában elért piacvezető pozíciójának eredményeképpen az ABB közel 300 000, világszerte működő gázszigetelésű berendezéssel rendelkezik. Ez a legújabb műszaki áttörés segít a széndioxid-kibocsátás további csökkentésében a villamos rendszer hatásfokának és rendelkezésre állóságának megőrzése mellett.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09