Internetes fosszíliavadászatra invitálnak Kenyába brit kutatók

MTI Sajtóadatbank, 2015. szeptember 9. 08:49

Őskövület-vadászatra invitálnak a kenyai sivatagba minden érdeklődőt brit kutatók a Fossilfinder nevű internetes tudományos kezdeményezés keretében, az önkénteseknek a Turkanai-medencéről készült mintegy egymillió légifelvételt kell alaposan megvizsgálniuk.

A fotókat sárkányokra, drónokra és más repülő eszközökre telepített speciális kamerarendszer segítségével készítették brit és kenyai régészék a térségről, amely az ember ősei fosszíliáinak fontos tárháza. A Fossilfinder kezdeményezést és honlapját az angliai Bradfordban zajló Brit Tudományfesztiválon indították el kedden.
 

"Ez egy lehetőség az érdeklődők számára, hogy részt vegyenek egy hatalmas kutatásban új kövületeket keresve a Turkana-tó partján. Ez olyan nagymennyiségű anyag, amelyet egyetlen ember képtelen átvizsgálni, és számítógépek segítségével sem lehet hatékonyan feltárni" - hangsúlyozta Andrew Wilson, a projekt vezetője a Bradfordi Egyetemről a fesztiválon újságíróknak nyilatkozva.
 

A Kenya északi részén elterülő, Etiópia déli részére is átnyúló Turkanai-medence, amely körülveszi az azonos nevű sós tavat, gazdag őskori kövületekben. Itt találták meg 1984-ben az úgynevezett "turkanai fiú", egy 1,5 millió éve élt kamasz Homo erectus csontjait is.

 


 

A fossilfinder.org honlap látogatóinak megmutatják a medencéről készült felvételeket és számos kérdést tesznek fel nekik, például a terep összetételének meghatározásáról. "Miután végigmentek a különféle kőzetek és üledékek fajtáin, érdekesebb kérdések következnek arról, milyen típusú fosszíliák vagy tárgyak láthatóak a felvételeken" - magyarázta Randolph Donahou, a bradfordi kutatócsoport tagja, hozzátéve,hogy ezek lehetnek ősi kőeszközök, puhatestűek vázai, emlősök csontjai, sőt akár ősemberek maradványai is.
 

Az önkéntesek nem egyedül hozzák meg a döntéseket, minden egyes felvételt 10 személynek mutatnak meg, hogy a lehető legpontosabb eredményre jussanak. Csapatmunkára is lesz lehetőség, ha valaki nem teljesen biztos abban, amit talált, megoszthatja és bevonhatja a többieket - közölte Adrian Evans, a projekt másik vezetője. A felvételek elemzése segíteni fogja meghatározni azokat a lelőhelyeket, amelyeket a régészek később feltárhatnak.
 

A szakemberek a honlapon folyamatosan tájékoztatnak az eredményekről, és a résztvevők jutalomban is részesülhetnek. "Ha valaki például egy 1,4 millió éves emberi őshöz kapcsolódó új kövületet talál, lehetőséget kap arra, hogy részt vegyen a bizottságban, amely elnevezi azt" - említette példaként Adrian Evans.


http://www.bbc.com/news/science-environment-34179594

Kulcsszavak: tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05