Az emberi tudat által vezérelt telefonos alkalmazásokat kutat a Xerox

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 11. 15:33

A mobiltechnológia jövőbeni irányait kutatja a Xerox egy másik informatikai céggel közös tudományos együttműködés keretében, amely arra irányul, hogy agyhullámokkal közvetlenül irányítható applikációkat fejlesszenek ki.

A kutatások hosszú távú célja, hogy az emberek mindenféle manuális tevékenység közbeiktatása nélkül tudjanak telefonálni, üzeneteket váltani. Ennek megvalósításához arra van szükség, hogy a készülékek számára szoftveresen érzékelhetővé tegyék a vizuális ingerek jelentéstartalmának feldolgozásáért felelős agyhullámot, a P300 jelkomponenst.


A Cornell Egyetemen zajló kutatások jelen fázisában azt vizsgálják, hogy az idegsejtek elektromos aktivitásának mérésére alkalmas készülék, az emberi agy kognitív tevékenységét megfigyelő Emotiv headset segítségével képes-e az ember, koncentrálással kimenő telefonhívást indítani.

 



A Neurophone névre keresztelt kísérlet során a felhasználó fejében keletkező impulzusok során váltakozva jelennek meg az ismerősök arcképei. Amikor annak a kapcsolatnak a képe jelenik meg, akit valóban hívni szeretne, akkor a felerősödő érzelmi reakcióra válaszul bekapcsol a P300 jelkomponens és máris kezdeményezhetővé válik a hívás. Az applikáció személyfelismerő rendszere az eddigi mérések szerint ígéretes, de kevésbé megbízható, mint az ugyanerre az eszközre fejlesztett pillantással vezérelt interfészé. (Azaz ezeken az eszközökön az utóbbi interfész alkalmas arra, hogy kézi beavatkozás nélkül, a szemmozgás alapján kezdeményezünk telefonálást. Ennél a találati pontosság már eléri a 92-95 százalékot).


A Neurophone rendszer hátránya, hogy precizitását jelentősen befolyásolja a felhasználó érzelmi állapota, azaz mennyire tud és akar fókuszálni az adott feladatra. Abban az esetben, ha a figyelme megosztott, akkor a találati pontosság csökkenhet. Viszont a pozitív találatok aránya növelhető, ha a gyakrabban hívott számokat, a frekventált kapcsolatokat előre kiemelik és ezeket a rendszer számára egyértelművé teszik.


Az agyhullámok által vezérelt mobil alkalmazások új távlatokat nyitnak a technológiában. A tanulásra képes gépek, a központi- és a perifériás idegrendszer jeleit felismerő és feldolgozó számítógépes megoldások, illetve a többi hasonló iránymutató fejlesztés révén a jövőben még több előnyhöz jutnak a mobilizáció előrehaladásával lépést tartó felhasználók.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09