Az „űrbizniszben” rejlő új lehetőségek

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 15. 08:16

A Puli meetup sorozatában szeptember 15-é,n kedden Dr. Kiss László csillagász, akadémikus, a Puli Nagykövete és Dr. Pacher Tibor, a Google Lunar XPRIZE holdversenyében résztvevő Puli Space vezetője vázolja fel a születő új „űrbizniszben” rejlő lehetőségeket. Az előadások előtti élő videóközvetítésben a GLXP aktuális hírei mellett a Puli ausztriai gleccser-tereptesztjének tapasztalatairól és „földi űrhajósokkal” végrehajtott bolygókutatás-szimulációkról is szó lesz.

 

A Cubesat nanoműhold szabvány 1999-ben történt létrehozása óta a "zsebműholdak" karrierje töretlen. Az egyetemi-kísérleti jellegű küldetések mellett megjelentek a gyakorlati célú alkalmazások is, mint például a Planet Labs képkészítő flottája, vagy a Spire hajókövetésre is alkalmas mikroműholdjai. A műholdcsalád legutóbbi - igaz, felturbózott - képviselői, a MarCO Cubesats pedig már a Marsot veszik célba 2016-ban.

 

Dr Kiss László akadémikus, csillagász szerint elmúlt évek rohamos technikai fejlődése elindított egy folyamatot, amelyben az adófizetői pénzből fenntartott űrügynökségek mellett egyre fontosabb szerepet játszanak a magántőkét képviselő üzleti vállalkozások. A világűrből gyűjtött információ érték, megszerzése pedig egyre kevesebb kerül.

 

A nano- és mikroműholdak térhódítása mellett sokasodnak a Holddal kapcsolatos tervek is. Noha égi szomszédunkról sokszor a kietlen, légkör nélküli barátságtalan holdbéli tájak, az extrém hőmérsékletkülönbségek jutnak eszünkbe, egyre többen mint egy 8. kontinensre tekintenek rá.

 


Dr. Pacher Tibor szerint az emberiségnek a Holdra való tartós visszatérése nagy lehetőségeket rejt magában: 
Viszonylagos közelsége, kis gravitációja, az ott található hasznosítható anyagok a Holdat egyedülálló ugródeszkává tudják tenni, amelyről elindulhat az emberiség a Naprendszer feltárása felé vezető úton. Ebben a Google Lunar XPRIZE magánerőből finanszírozott csapatai és partnereik úttörő szerepet játszhatnak." - mondta el a Puli vezetője.

 

Az AMADEE-15 program egy kéthetes emberes Mars-küldetés szimuláció volt az Ausztriában található Kaunertal sziklagleccseren, melynek során az ember-robot együttműködés gyakorlati lehetőségeit is tesztelték. A 19 ország részvételével zajló projektben 12 kísérletet hajtottak végre; magyar részről a Puli Space vett részt a nagy sikerrel zárult expedícióban.

 


A Google Lunar XPRIZE XVIII. Team Hangoutját 2015. szeptember 15-én kedden, 18:30-tól lehet követni élőben a világhálón.

 

Képek: © OeWF / Claudia Stix & © OeWF / Paul Santek

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05