Másoknak adhatjuk majd át tudásunkat robotok segítségével

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 15. 16:49

Francia kutatók autobiográfiai memóriát fejlesztettek ki a Nao robotnak, amellyel lehetővé válik az emberektől felszedett tudást továbbadnia más embereknek.

Egy új megoldás révén lehetővé válhat, hogy tudásunkat másokra hagyományozzuk át. Mindezt egy autobiografikus memóriával megáldott robot segítségével érhetjük el. A Francia Országos Kutatási Tanács (CNRS) szerint a technológiai folyamat igen hasznosnak bizonyulhat a Nemzetközi Űrállomáson, ahol az egyetlen állandó tag, egy robot, általa fenntarthatja a kapcsolatot a hathavonta cserélődő emberi legénység tagjaival. Az eredményeket Kóbéban, egy robot-ember kommunikációval foglalkozó nemzetközi szimpóziumon ismertették.

Az emberi kultúra a társadalom közös tapasztalatai útján nyert tudásból táplálkozik. A kulturális információcsere lehetővé teszi a társadalom új tagjainak ezen a tudáson alapuló gyors tanulást. Ahhoz, hogy a humanoid robot megismerje az együttműködő magatartást, amely az ismeretszerzés szükséges velejárója, a kutatók olyan rendszert fejlesztettek ki, amelyben egy ember fizikai demonstrációk, vizuális imitáció (Kinect-rendszerrel) vagy hangutasítások révén új mozdulatokat taníthat neki. Eme különálló cselekedeteket aztán folyamattá lehet kombinálni és el lehet tárolni a robot autobiográfiai („önéletrajzi”) memóriájában, ezáltal lehetővé válik, hogy szükség esetén más embereknek is bemutassa azt.

A memóriát azért fejlesztették ki, hogy létrejöhessen a kooperáció ember és robot között, ami az űrkutatás terén egyre fontosabb, hiszen a Robonauta-2 a Nemzetközi Űrállomás legénységének állandó tagja.
 


A rendszer teszteléséhez olyan forgatókönyvet vázoltak fel, amely megeshet az űrkomplexumon. A fedélzeten az információcsere létfontosságú, mivel a legénységek hathavonta váltják egymást. A kipróbált szcenárió égisze alatt egy bővítőkártya megsérült. Nao játssza a kutatói asszisztens szerepét, követi utasításait, elhozza és feltartja a kártya javításához szükséges eszközöket. Ha ugyanez a meghibásodás ismét jelentkezik, a fennmaradt emlékek révén egy videorendszerrel bemutathatja a korábban alkalmazott javítási folyamatot az új űrhajósnak. Ezenkívül a korábbi hibajelenséget érintő kérdésekre válaszolni is tud, miközben segédkezet nyújt az új hiba elhárításában.

Ha némileg eltérő hibajelenséggel néznek szembe, megoszthatja szakértelmét az ilyen típusú meghibásodásokkal kapcsolatban, miközben rögzíti az új probléma kezeléséhez szükséges lépéseket, amelyeket aztán átad az új legénység megfelelő tagjának.

Az eredmények a rendszer megvalósíthatóságát bizonyítják, és arról árulkodnak, hogy az ilyen humanoid robotok potenciális megoldást nyújthatnak az információ felhalmozására és továbbítására. A kutatók abban reménykednek, hogy Naót igazi űrkörnyezetben is letesztelhetik. Emellett szeretnék az alkalmazást más, jelen esetben az idősek megsegítésének területén is fejleszteni, ezúttal a robot a személyes emlékek „őre” lenne.
 

 

Kulcsszavak: tudomány robot űrkutatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05