Kockázatos az internetes gyógyszerrendelés

MTI Sajtóadatbank, 2015. szeptember 24. 10:23

Magyarországon az utóbbi öt évben megduplázódott az interneten gyógyszert rendelők aránya, pedig nem kockázatmentes ez a vásárlás, amit az is mutat, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a 35 ezer internetes gyógyszertárnak mindössze 0,6 százaléka legális - mondta Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője szerdán, egy sajtórendezvényen Budapesten.

Ilku Lívia példaként említette, hogy az interneten 20 féle Viagra potencianövelőt lehet rendelni, holott csak egyféle ilyen gyógyszer létezik, a többi hamisítvány.
 

Bevezetőként Gács János, a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. képviseletében emlékeztetett arra, hogy  a szellemi tulajdon védelmébe a szerzői jogok és az iparjog védelme egyformán bele tartozik. Az iparjog védelmét a szabadalom, illetve a formatervezési mintaoltalom és a védjegy szolgálja. Legtöbb szabadalmat a gyógyszeripar jegyezteti be. Kiemelte, hogy szeptember 30-tól - a GINOP keretében - indul az 1 milliárd forint keretösszegű iparjogvédelmi pályázat. A feltalálók 1-6 millió forintot nyerhetnek a termékük szabadalmaztatására.

 


 

A gyógyszeripar nemcsak a legnagyobb szabadalmaztató, hanem a hamisításnak leginkább kitett iparág is. A pécsi egyetemen végzett kutatás szerint a megkérdezettek 6,2 százaléka rendelt gyógyszert interneten 2009-ben, míg tavaly ez az arány már 12,5 százalék volt, pedig a a kockázat magas - vázolta Ilku Lívia.
 

Rendelés előtt érdemes megnézni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapját, amelyen megtalálhatók a hamis internetes gyógyszertárak honlap-címei, és a hamis termékek listája is elérhető. Nemrég egy logót vezetett be az EU, ennek ott kell lennie minden legális internetes gyógyszertár honlapjának nyitó oldalán. Erre kattintva az OGYÉI honlapjára jut a felhasználó - magyarázta az előadó.
 

A hamisítás elleni munkacsoport vezetője kitért arra is, hogy, a magyar gyógyszergyártók és nagykereskedők, valamint az érintett hatóságok megállapodást kötöttek a gyógyszerhamisítás ellen. Magyarországon eddig nem fordult elő az, hogy a gyógyszergyár-nagykereskedő-patika láncban hamis gyógyszer jelent volna meg - tette hozzá.
 

A szerzői jogok védelmét alaposan megváltoztatta az internet - mondta Horváth Péter, a Pro Art Szövetség a Szerzői Jogokért igazgatója. A helyzetet jellemzi, hogy amíg 1992-ben 100 ezer eladott hanghordozó kellett az aranylemezhez, addig ez a szám 2012-től már csak 4 ezer.
 

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület megrendelésére készült  felmérés szerint a 700 megkérdezett kereskedő 52 százaléka mondta azt, a beszerzési szerződés megkötése során igyekszik bebiztosítani magát, hogy ne kerüljön hamisított termék az üzletébe. A hamisítás által leginkább fertőzött terület a ruha- és cipőipar. Ezek mellett súlyosan érinti a hamisítás a háztartási vegyiárukat, a kozmetikumokat, az elektronikai és számítástechnikai eszközöket is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05