A konténertechnológia a jövő!

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 24. 12:26

A konténervirtualizációs technológiának köszönhetően gyorsabban és egyszerűbben virtualizálhatók az alkalmazások. A SUSE bejelentette, hogy teljes körű támogatást nyújt a nyílt forráskódú Docker használatához. A legelterjedtebb konténervirtualizációs technológiának számító eszközt 2013-as indulása óta több mint 50 millióan töltötték le, a használatával konténerekbe helyezett alkalmazások száma pedig meghaladja a negyvenezret.

A vállalatok mindig is arra törekedtek, hogy számítógépes rendszereiket a lehető leghatékonyabban működtessék, mindeközben pedig a teljesítmény és a rugalmasság terén se kelljen kompromisszumot kötniük. A hypervisor-alapú virtualizáció néhány éve komoly előrelépésnek számított, és ígéretes eredményeket kínált, a sebesség és a hardverek kihasználtsága terén azonban továbbra is kívánnivalókat hagy maga után. Az elvárásoknak leginkább a konténeralapú virtualizációs technológia tesz eleget, amely gyorsabb és rugalmasabb működést biztosít alacsonyabb erőforrásigény és minimális teljesítményveszteség mellett.

A technológia segítségével a vállalatok egyszerűbben orvosolhatják az üzemeltetés, illetve a fejlesztés során gyakran felmerülő nehézségeket, legyen szó akár a frissítések telepítéséről az egyre nagyobb szerverpark gépein, a sokféle tesztelési környezet előállításához szükséges gépkapacitásról és időről, vagy éppen a folyamatosan növekvő elvárásokról a hatékonyság terén. A „hagyományos”, hypervisor-alapú virtualizáció azért nem kínál megfelelő, mindenre kiterjedő megoldást, mivel ebben az esetben az erőforrások elszigetelten működnek a virtuális gépeken (VM, virtual machine) belül, így nem lehet optimalizáltan elosztani a terhelést a VM-ek között. A hypervisoros virtualizáció során a virtuális gépek egy köztes rétegen keresztül képesek virtuálisan futni a fizikai hardveren, ezzel szemben a konténervirtualizáció esetében a konténerek az operációs rendszermagon elhelyezett felhasználói térben futnak. Ezért is nevezik a konténervirtualizációt operációsrendszer-szintű virtualizációnak is.


A Docker ennek köszönhetően hatékonyabb üzemeltetést biztosít, hiszen kevesebb szervert kell működtetni. Ezáltal a vállalatoknak kevesebb időt, energiát és költséget kell fordítaniuk az operációs rendszerek futtatására és karbantartására, például a frissítések telepítésére, a naplófájlok gyűjtésére, valamint a konfigurációk módosítására és ellenőrzésére. A megoldás ezenfelül a fejlesztés terén is hatékonyabb működést tesz lehetővé, mivel a segítségével rendkívül egyszerűen előállíthatók a különféle tesztelési környezetek, amelyek elengedhetetlenek a sikeres fejlesztési projektekhez. A Docker révén kevesebb virtuális géppel is kivitelezhetők a kapcsolódó feladatok, mert egy adott géppel többféle futtató környezetet és adatbázist képesek tesztelni a szakemberek.

A SUSE számos hasznos eszközzel és funkcióval egészíti ki a Docker képességeit. Folyamatosan rendelkezésre álló, nagyvállalati szintű támogatást biztosít, illetve a YaST keretrendszer révén egyszerűen kezelhető alapot és futtató környezetet kínál a technológia alkalmazásához. Emellett olyan eszközöket is ügyfelei rendelkezésére bocsát, amelyek segítségével egyszerűen összeállíthatják a Docker környezetben futó alkalmazásokat és lemezképeket.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05