Kutatók éjszakája - Hegesztőrobot, macskazene, túlélő növények Fejér megye programjai között

MTI Sajtóadatbank, 2015. szeptember 25. 17:22

Több városban és több helyszínen várják az érdeklődőket Fejér megyében a Kutatók éjszakáján, ahol megismerkedhetnek többek között a hegesztő robottal és megtudhatják, melyek a túlélő növények.

Székesfehérváron a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. jóvoltából ki lehet próbálni, hogyan lehet üzemeltetni egy búvárszivattyút energiabiciklivel. Az érdeklődők megnézhetik a cég 16 ezer négyzetméteres termelőcsarnokában található, Európában egyedülálló, 1500 köbméteres tesztmedencét is, melynek legmélyebb pontja 14 méterrel van a padlószint alatt.

 


 

Az Óbudai Egyetemen előadást hallhatnak egy olyan többéves kutatás eredményéről, melynek fókuszában a 201 éve Székesfehérváron született Ybl Miklós építész áll és a neki adott macskazene, mely szorosan kötődik az építész által tervezett egyik épülethez. Emellett bemutatják a robotrepülők ipari alkalmazásait, valamint a nemkarsztos barlangok világát.
 

A csillagászat iránt érdeklődök a Terkán Lajos bemutató csillagvizsgálóban megismerkedhetnek a Rayleigh-szórással, az extinkcióval és a refrakcióval is.
 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal székesfehérvári épületében a különböző vizsgálati módszerekről, a laboratóriumuk által vizsgált baktériumok jellemzőiről, továbbá ezen baktériumok megerősítő vizsgálatainak elméleti hátteréről hallhatnak előadást az érdeklődök. A Nébih velencei talajvédelmi laboratóriumában a Növény- és Talajvédelmi Múzeum nyitja meg kapuit, de a különböző laborokba is bepillantást engednek.
 

A Dunaújvárosi Főiskola többek között fizikai és kémiai kísérletekkel, az elektrosztatikus és magnetosztatikus jelenségek bemutatásával, érzelmi térkép összeállításával, hegesztőrobottal várja a tudományok szerelmeseit.
 

Az MTA martonvásári agrártudományi kutatóközpontjában a kukorica- és búzakutatás rejtelmeivel, a gabonafehérjék és a túlélő növények változatos világával várják a látogatókat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05