Open Enterprise Server 2015: naprakész hálózati, nyomtatási és fájlszolgáltatások

forrás: Prím Online, 2015. október 2. 15:30

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy elérhetővé vált az Open Enterprise Server 2015. A megoldás a NetWare szolgáltatásaira és technológiáira építkezve kínál vállalati szintű hálózati, nyomtatási és fájlszolgáltatást a szervezetek számára SUSE Linux Enterprise Server rendszer alatt. A friss kiadás fejlesztése során kiemelt figyelmet fordítottak a protokollok biztonságának javítására, illetve a funkciók bővítésére. Az Open Enteprise Server 2015 emellett az NSS fájlszerverben is több újítást tartalmaz, és minden eddiginél rugalmasabb nyomtatást kínál.

Az Open Enterprise Server legújabb kiadásában továbbfejlesztették az NSS fájlszerver teljesítményét, amely szinte korlátlan mennyiségű fájlt és adatot képes tárolni. A korábbi 8 terabájtos korlátot 8 exabájtra emelték, és a megoldás testreszabása is egyszerűbbé vált a jobban átlátható konfigurációs beállítások révén. Emellett az Active Directory felhasználók mostantól alapértelmezetten hozzáférhetnek az NSS fájlrendszerhez, a Novell Storage Services AD (NSS AD) támogatási szolgáltatást pedig már a YaST telepítés során is lehet installálni és konfigurálni.


Az új kiadás bármilyen böngészőben lehetővé teszi a nyomtatók telepítését a Novell iPrint megoldáson keresztül, ezáltal még rugalmasabb nyomtatást kínál. Emellett már az iPrint Direct-en keresztül elküldött nyomtatási feladatok esetében is biztosítja a nyomtatási mennyiségek nyomon követését, a felhasználók így a nyomtatószervert kihagyva egyenesen a printerre küldhetik a nyomtatást.


A továbbfejlesztett protokollok is nagy hangsúlyt kaptak az Open Enterprise Server 2015-ben. A friss változat támogatja az SMB version 2 protokollt, ami jelentős teljesítménynövekedést biztosít a fájlelérésnél. Továbbá kiterjesztették a tárhelyet a NetWare Core Protocol (NCP) és Novell Client Support esetében egyaránt: mindkettő képes akár 8 exabájtnyi tárhelyet is kezelni. A CIFS mostantól megosztja a jogosultság-ellenőrzéshez kapcsolódó információkat az NSS fájlrendszerrel, ezáltal javul a teljesítmény és a biztonság, a CIFS NT Notify Support pedig azonnal, valós időben értesít az egyes változtatásokról.


Az Open Enterprise Server 2015 licencelésénél bevezették azt a lehetőséget, hogy a rendszer inaktívnak tekint minden olyan felhasználót, aki 120 napja nem jelentkezett be, ezeket a licenceket pedig nem számolja hozzá az aktív felhasználókhoz. Ezenfelül elérhetővé vált egy korlátozott OES licenctípus is olyan szervezetek számára, ahol csak a felhasználók azonosításához szükséges eDirectory működtetésére használják az Open Enteprise Servert.

Az Open Enterprise Server már elérhető.


További információ

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05