A Telefónica többet vesz a Motorolától

MTI Sajtóadatbank, 2000. október 6. 07:37
A gyorsan nemzetközivé vált egykori spanyol telefonmonopólium, a Telefónica étvágya naponta növekszik: csütörtöki mexikói lapértesülés szerint most már nem csak a Motorola mexikói mobilérdekeltségeit akarja felvásárolni, hanem az amerikai technológiai cég brazil, hondurasi, dominikai és izraeli mobil-üzletrészeit is.
A Telefónicánál csütörtökön nem kommentálták az értesülést. Telefónica szerdán maga is bejelentette, hogy szándéklevelet írt alá a Motorolával, amely szerint megvásárolja a Motorola összes részesedését a mexikói mobiltelefon-szolgáltatókban.

Az ügylet értékét nem közölték. A tranzakciót a Telefónica mobilszolgáltató leányvállalata, a Telefónica Moviles bonyolítja le.

Mexikói lapértesülések szerint a mexikói Motorola-részesedések felvásárlása 3 milliárd euróba fog kerülni a Telefónicának, és ezzel belép arra az egyetlen latin-amerikai piacra is, ahol eddig még nem volt jelen. A Telefónica öt mexikói mobilszolgáltatóból szerzi meg a Motorola részesedéseit, és ezzel a spanyol vállalat egycsapásra a harmadik mobilszolgáltató lesz Mexikóban - írta a Cinco Dias című spanyol lap szerdán.

A Telefónica csoportszintű forgalmának már több mint a fele származott az első félévben a mobiltelefonból, adózás előtti profitjának pedig több mint 60 százalékát hozta ez az ágazat. A Telefónica külföldi - elsősorban latin-amerikai - tevékenysége, amelyet a Telefónica Internacional (TISA) fog össze, az első félévben 6,09 milliárd euró bevételt hozott, 37,1 százalékkal többet, mint a tavalyi első félévben.

A Telefónica egyszersmind közölte, hogy mobilszolgáltató leányvállalatának a 10-15 százalékát - de legkevesebb 9 százalékát - november vége előtt bevezetik a tőzsdére. A részvényeket a négy spanyol tőzsdén, Madridban, Barcelonában, Bilbaóban és Valenciában, továbbá a New York-i értéktőzsdén (NYSE) fogják jegyezni. Az ettől várt 900 milliárd pezeta (5,4 milliárd euró) bevételből az európai harmadik generációs (UMTS) terjeszkedést akarják finanszírozni.

A Telefónica Moviles elnöke, Luis Lada elmondta, hogy minden pályázaton és árverésen részt vesznek, ahol csak lehetőséget látnak az európai jelenlét növelésére.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50