Hátsó ajtón keresztül szivárog a legtöbb adat

forrás: Prím Online, 2015. október 5. 14:32

Az Edward Snowden által kirobbantott adatgyűjtési botrány óta széles körben közismertté vált illegális adatgyűjtési technológia, a kleptográfia, jelenti ma már a legnagyobb veszélyt a nagyvállalatok számára. A szoftverekben és informatikai eszközökben nagy általánosságban elrejtettet „hátsó ajtók” (backdoor) ellen csak rendszerszinten lehet felvenni a küzdelmet. A többrétegű, kiterjedt vizsgálatok és az ezek alapján kiépített komplex biztonsági megoldások jelenthetnek védelmet a nagyvállalatok számára – állítja Tihanyi Norbert, a Hunguard Kft. vezető biztonsági szakértője. A nemzetközi szinten is elismert kriptográfus az október 9-10-én 12. alkalommal megrendezett információ technológiai szakmai seregszemlén, a Hacktivity-n előadást tart a témában.

Az Edward Snowden által kirobbantott adatgyűjtési botrány óta a nemzetközi közösség nagyobb figyelmet szentel az egyes szoftverekben elrejtett úgynevezett hátsó ajtóknak, hiszen az amerikai NSA ügynökség is többek között ezek segítségével folytatta adatgyűjtő tevékenységét. Ezek a hátsó kapuk illetéktelenek számára biztosítanak hozzáférést a szoftverekhez és informatikai eszközökhöz, elérhetővé téve a gépen tárolt információkat a külső támadó számára.

A hátsó ajtók léte együtt jár az információs technológiával, egy ma már egyre kevésbé megkerülhetetlen adottság. „Fontos kérdés ugyanakkor, hogy a backdoor szándékosan vagy programozási figyelmetlenség miatt került-e egy adott szoftverbe vagy informatikai eszközbe. Az NSA botrány esetében valószínűsíthető, hogy direkt integrálták az adott véletlenszám-generátorba a titkos kulccsal aktiválható logikát, amely így célzottan az azt aktiválni hivatott szervezet számára nyújt hozzáférést az adatokhoz. Ez is mutatja, hogy a kleptográfia fontos eleme az illetéktelen információszerzésnek úgy nemzetbiztonsági, mint nagyvállalati szinten” – mutat rá Tihanyi Norbert.

Az IT-biztonsági szakértők szerint a hátsó kapuk ellen külön-külön nem, csak rendszerszinten lehet sikeresen felvenni a küzdelmet. „A védekezést úgy kell elképzelni, mintha több lyukas zacskót úgy helyeznénk egymásba, hogy az egyes zacskók ép részei biztosítják a többi zacskó lyukas felületeit. Így ha az egyes lyukakat nem is lehet eltömíteni, rendszerszinten megóvhatóak a fontos adatok” – szemlélteti érzékletes példával a backdoorok elleni védekezés alapvetését Lengyel Csaba, a Hunguard Kft. szakmai igazgatója.

A szakember szerint a rendszerszintű védelem nem merül ki csak a szoftveres vagy hardveres védelmi eszközök kombinált alkalmazásában. Elengedhetetlen a megfelelő vállalati adatkezelési protokollok bevezetése, de szükség esetén a szenzitív adatok internetkapcsolat nélküli szervereken történő tárolása is. A rugalmas és változatos védekezést a hátsó ajtók sokszínűsége is indokolja: a szakmai körökben híres Back Orifice szoftverként működve, míg a Joomla plug-inben szereplő backdoor a programkódba ágyazva engedett hozzáférést a fertőzött eszközökön tárolt információkhoz.

A célzott és átfogó szemlélet az informatikai rendszerek védelme kapcsán azért is fontos, mert a Hunguard tapasztalatai szerint átlagosan 20-30 feltárt biztonsági probléma jut ma Magyarországon a vállalati rendszerekre, de akadnak cégek ahol ezek száma a 100-at is megközelíti. A vállalat tapasztalatai szerint a magyar vállalatoknak is mintegy harmada már átélt valamilyen külső támadást, több mint felük mégsem rendelkezik kellő erősségű információbiztonsági védelmet nyújtó megoldással. A szakemberek által lefolytatott sérülékenység-vizsgálat, az etikus hackelés valamint a belső biztonsági auditok azonban jellemzően feltárják a hiányosságokat. Ezek javítása biztonságos hardverek és szoftverek telepítésével és beállításával, a belső szabályzatok és eljárásrendek megalkotásával és használatával viszont orvosolhatóak.

A témában bővebb tájékoztatást a 2015 október 9-10-én, a MOM Kulturális Központban megrendezésre kerülő 12. Hacktivity konferencián szerezhetnek az érdeklődők nemzetközi szinten is jegyzett magyar szakértők előadásaiból, a velük folytatott személyes beszélgetések során.

 

A seregszemle részletes programja az alábbi linken érhető el: https://hacktivity.com/hu/


 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50