Öt nyomós érv a privát felhő használata mellett

forrás: Prím Online, 2015. október 22. 14:34

Rugalmasságának és méretezhetőségének köszönhetően a privát felhő képes megfelelni a folyamatosan növekvő és változó igényeknek. A SUSE öt olyan felhasználási területet mutat be, ahol rendkívül hatékonyan, gyors megtérülés mellett használhatók ki a privát felhő előnyei.

„Ha valaki megkérdezi tőlem, mi a felhőalapú számítástechnika, megpróbálok nem leragadni a definícióknál. Annyit mondok erre, hogy egyszerűen fogalmazva a felhőalapú számítástechnika egy jobb módszer a cégek működtetésére.” - Marc Benioff, a Salesforce.com alapítója.

 

Fejlesztés és tesztelés

 

A fejlesztők és minőségbiztosítási tesztelő mérnökök tipikus és tapasztalt privátfelhő-felhasználóknak számítanak. Fejlesztéseknél folyamatos szükség van erőforrásokra, illetve ezek dinamikus konfigurálására. A minőségbiztosítási folyamatok pedig sok szerver együttes elérését igénylik a teszteléshez és a terhelés méréséhez, de csak időszakosan. Azzal, hogy a privát felhő megosztott erőforráshalmazt kínál igény szerint, a fejlesztés és a minőségbiztosítás számára is lehetővé teszi az erőforrások kiosztását, amikor azokra szükség van, és ezek a munka befejeztével egyszerűen vissza is vonhatók. A hatékonyabb fejlesztési környezetnek köszönhetően gyorsabbá válik a fejlesztés és ezáltal az új alkalmazások bevezetése is.

 

Új üzleti vállalkozások

 

Az új cégek kiépítése komoly kihívásokkal és költségekkel jár. A változó piaci folyamatok kiaknázásához többnyire kísérletezésekre és gyors reagálásra van szükség, ami statikus adatközponti környezetben nehézségekbe ütközik. A privát felhő azonban azonnal elérhető erőforrásokat kínál, amelyet gyorsan üzembe lehet helyezni például egy új online bolt támogatására vagy egy webes kampány, esetleg egy új termék piaci tesztelésére. Ugyanakkor, ha a projekt sikertelen vagy változtatást igényel, az IT-erőforrások ugyanilyen gyorsan áthelyezhetők. Ha privát felhőt használnak az új üzleti lehetőségek feltárására, az gyorsabb tesztelést tesz lehetővé, miközben csökkenti a szükséges befektetést és az esetleges veszteségeket a start-up időszakban.

 

Csúcsterhelések

 

Minden szervezetnél előfordulhat, hogy egy adott időszakban váratlanul nagyobb számítási kapacitásra van szükség. Például hirtelen megnő a forgalom a weboldalon egy közelgő ünnep vagy egy sikeres hirdetési kampány miatt, esetleg egy negyedéves zárás előtt sokasodik meg a feladatok száma. Korábban erre csak úgy készülhettek fel a vállalatok, ha az átlagosan szükségesnél több erőforrást szereztek be, hogy céltartalékot képezzenek, ám ezek egy része a csúcsterhelési időszakon kívül kihasználatlan volt. Ezzel szemben, ha a vállalatok privátfelhő-megodásokat használnak a csúcsterhelések kezelésére, akkor zökkenőmentesen reagálhatnak az eseményekre, és a váratlan esetekre is tervezhetnek.

 

Adatfeldolgozás és kötegelt parancsok végrehajtása

 

Az adatfeldolgozó alkalmazások, köztük például a kockázati modellezések, a szimulációk, a big data elemzések általában szabványosított, rövid ideig futó, komoly számítási teljesítményt igénylő folyamatok. A szabványosítás miatt ezeket a programokat könnyű hozzáadni a privát felhők önkiszolgáló katalógusaihoz. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy igény szerint és gyorsan használatba vegyék az alkalmazásokat, valamint a szükséges erőforrásokat, illetve a feladatok befejeztével ugyanilyen gyorsan leállítsák azokat. Így nem kell dedikált erőforrásokat használni pluszban a rövid ideig futó alkalmazások miatt megnövekedett igények kiszolgálására, ami alacsonyabb költségeket eredményez.

 

Földrajzi terjeszkedés

 

Még a digitális korban is szükség van arra, hogy a vállalatok új területekre terjesszék ki tevékenységüket. Az ügyfelek jobb kiszolgálása érdekében például új leányvállalatot, üzletet, gyárat vagy elosztó központot kell nyitniuk. Ezek a létesítmények általában szabványosított IT-rendszerekkel és alkalmazásokkal működnek a helyszínen, amelyek bevezetése munkaigényes, és a fenntartásuk is folyamatos jelenlétet igényel. A privát felhő lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy központilag kezeljék azokat az általános erőforrásokat, amelyeket a helyi alkalmazottak használnak. Ennek eredményeképp az IT-részleg úgy indíthatja el a rendszereket az újonnan nyitott helyeken, hogy nem kell odaküldenie a szakembereit. Ezáltal csökkennek a költségek, és a vállalat könnyebben tud megfelelni az ügyfelek igényeinek, növelve a bevételt.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05