Washington a tenger alatti internetkábelek elleni orosz támadástól tart

MTI Sajtóadatbank, 2015. október 27. 11:23

Az amerikai hadsereg és hírszerzés attól tart az orosz tengeralattjáróknak és kémhajóknak a tengerfenéken lefektetett, létfontosságú internetkábelek közelében végzett, "agresszív" tevékenysége miatt, hogy Oroszország feszültség vagy konfliktus esetén megtámadhatja ezeket - írta hétfő számában a The New York Times.

A lap szerint a félelmek túlmutatnak a régi, hidegháborús aggályokon, amelyek szerint az oroszok rákapcsolódhatnak a kábelekre - ahogy azt az amerikai hírszerző szervek már évtizedekkel ezelőtt megtették. Washingtonban nem zárják ki annak lehetőségét, hogy az oroszok a legnehezebben megközelíthető helyeken vághatják át az optikai kábeleket, megbénítva ezzel a nyugati kormányok, gazdasági szereplők és polgárok számára létfontosságú kommunikációt.
 

A cikk elismerte, hogy semmilyen bizonyíték sincsen a vezetékek elmetszésére, de a Pentagonban növekvő gyanakvással és figyelemmel követik Oroszország haditengerészeti tevékenységét. Amerikai megítélés szerint annak feladata egyebek között a NATO döntéshozatalának megakasztása az oroszok egyre inkább előtérbe kerülő, úgynevezett hibrid hadviselési doktrínáján belül, amely a hagyományos erők bevetését a különleges műveli küldetésekkel és a 21. századi új fegyverekkel kombinálja.
 

A lap idézte Mark Ferguson tengernagyot, az Európában állomásozó amerikai haditengerészeti erők parancsnokát, aki szerint az orosz tengeralattjárók őrjáratozásának intenzitása az elmúlt év folyamán csaknem 50 százalékkal növekedett. A sarkkörön túl létrehozott bázisokra fordítandó és a fekete-tengeri flotta fejlesztésébe 2020-ig befektetendő 2,4 milliárd dollár azt jelzi, hogy Oroszország a szárnyakon is elkötelezetten fejleszti katonai infrastruktúráját.
 

Moszkva emellett tengeralatti drónok kifejlesztetésén is dolgozik, amelyek kikötők és partvidékek elleni csapásmérésre szánt kisebb taktikai nukleáris eszközök hordozására képesek.
 

A The New York Times rámutatott, hogy a tenger fenekén húzódó internetes kábeleken keresztül napi 10 ezer milliárd dollár értékű üzleti tevékenységet bonyolítnak le, és a kommunikáció 95 százaléka is ezeken folyik. Az amerikai belbiztonsági minisztérium a vezetékek partot érésének területeit - főleg New York, Miami és Los Angeles környékén - "kritikus fontosságú infrastruktúrának" minősítette.
 

A lap kitért rá, hogy 1971 októberében a Halibut amerikai tengeralattjáró behatolt a Japántól északra lévő Ohotszki-tengerbe, ahol rátalált egy, az orosz nukleáris erők által használt kommunikációs kábelre, amelyet sikeresen "megcsapolt". Ettől a sikertől ered a kábellehallgatások időszaka. Az amerikai haditengerészet egy évtizeddel ezelőtt építette meg az erre célra szakosodott Jimmy Carter tengeralattjárót.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09