Nem csak a műveltség számít: a britek legtöbbje megbukott a Cyber IQ teszten

Tapasztalatok alapján, Magyarországon sem jobb a helyzet

forrás: Prím Online, 2015. október 28. 10:14

Az ESET tanulmánya szerint a brit munkavállalók többségéből hiányzik a biztonságtudatosság és sokszor magukat is különféle veszélyeknek teszik k.

Az ESET biztonságtechnológiai vállalat szakértői által készített Cyber IQ teszt kérdésein sorban buktak el a résztvevők. Az 1000 fő megkérdezésével készített tanulmány kimutatta, hogy a brit dolgozók többsége nem fektet kellő hangsúlyt a biztonságtudatosságra, és a témakörben szerzett ismereteik is hiányosak. 

Ön tudja, hogy melyik a legbiztonságosabb WiFi szabvány? Fel tudja oldani az IoT kifejezést? Ki tudja választani a tűzfal és az adathalászat fogalmát? Ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket kaptak a brit dolgozók abban a Cyber IQ tesztben, amiben a számítógépes bűnözésről és a biztonságtudatosságról mérték fel tudásukat.

 



A teszt megnyugtató eredményének mondható, hogy a válaszadók 87%-a tudta, mi az adathalászat (phishing), de közel negyedük (23%) még mindig úgy gondolja, hogy egy megfelelő antivírus szoftver telepítésével teljesen védett a támadások ellen és biztonságosan böngészhet az interneten. Sőt 16%-uk szerint, ha nem néz kockázatosnak vélt oldalakat, akkor nem is kell óvatosnak lennie. A válaszadók mindössze 29%-a érti, hogy a jelszavak csak akkor hatékonyak, ha kellőképpen komplexek.

Az ESET Cyber IQ tesztje nehezebb kérdésekre is kereste a választ. Arra például, hogy mit takar a DDoS támadás, mindössze 26% tudott helyes választ adni. A megkérdezettek 70%-a pedig nem tudta a választ arra, hogy melyik a legbiztonságosabb WiFi szabvány, mindössze 17% válaszolt helyesen. A mostanában divatos IoT rövidítés feloldását (Internet of Things) a megkérdezettek 28% tudta pontosan megmondani.

„A brit felmérés határozottan mutatja azt az irányt, hogy bár sokakat érint és érdekel a biztonságtudatosság témaköre, azonban még mindig van hova fejleszteni a munkavállalók ismeretanyagát. Magyarországon is hasonló tapasztalataink vannak, és azt gondoljuk az informatikai szakemberek mellett a többi munkavállaló biztonsági képzésére is szükség lenne.” – mondta Béres Péter a Sicontact Kft., az ESET magyarországi disztribútorának vezető IT tanácsadója.
 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50