Háromdimenziós technológiával óvják meg a Közel-Kelet kincseit

MTI Sajtóadatbank, 2015. október 31. 09:36

Háromdimenziós szkennelést és nyomtatási technológiát alkalmazva készül megóvni a pusztulástól a Közel-Kelet örökségvédelmi helyszíneit az Egyesült Arab Emírségek és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

A projekt a tervek szerint 2017-ben nyíló dubaji Jövő Múzeumot építő alapítvány (Dubai Museum of the Future Foundation), az UNESCO és a nagy-britanniai Digitális Régészeti Intézet együttműködésében valósul meg.
 

A dubaji szervezet háromdimenziós képalkotó eljárással készít egymillió digitális felvételt a kiválasztott örökségvédelmi helyszínekről még az év vége előtt.

 


 

A módszernek köszönhetően az érintett épületek és helyek esetleges károsodása esetén a szakemberek a legapróbb részletekbe menő pontossággal fogják tudni korrigálni a sérüléseket a háromdimenziós nyomtatási technológia segítségével.
 

"Fontos megőriznünk az örökségvédelmi helyszíneket, hiszen inspirációs forrásként szolgálnak a jövőnket építő újítók és úttörők számára" - fogalmazott Mohammed Al Gergawi, a dubaji alapítvány vezetőségének tagja, hangsúlyozva, hogy a megóvni kívánt kincsekre folyamatos fenyegetést jelent az idő múlása, illetve a politikai zavargások.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05