Megérkezett YuMi, az emberbarát robot

forrás: Prím Online, 2015. november 6. 10:33

Az ABB Kft. látványos rendezvény keretében mutatta be a magyar piacon a világ első, valóban együttműködő, kétkarú robotját, YuMi-t. Az innovatív, együttműködő, emberbarát, kétkarú YuMi robot új lehetőségeket nyit meg az ipari automatizálás terén.

Alkalmazási területe például az apró alkatrészek összeszerelése, ahol a szerelési folyamat során emberek és robotok szoros együttműködésben dolgoznak azonos feladatokon. A YuMi név az angol te és én szavak rövidítésével keletkezett, és az együtt dolgozó két félre utal.
 
YuMi fejlesztésének egyik szempontja az volt, hogy elsőként a fogyasztói elektronikai ipar rugalmas és agilis gyártási igényeinek feleljen meg. A robot látási és tapintási képességekkel is rendelkezik: két karjának, rugalmas kezeinek, univerzális és kamerán alapuló alkatrész-pozicionálójának, valamint korszerű, mozgásvezérlő rendszerének köszönhetően kiválóan alkalmazható minden apró alkatrész összeszerelő környezetben. A későbbiek során fokozatosan forgalomba kerülnek majd a piac többi szegmensét kiszolgáló változatok is.

 

YuMi, a kétkarú robot. MTI Fotó: Illyés Tibor


YuMi a „DNS”-ében hordozza a biztonságot, ami a robot funkcionalitásába, működésének kialakításába van beépítve, és képessé teszi, hogy védőkerítés nélkül, cella-független üzemmódban dolgozzon. Az emberi karhoz hasonlóan, amelyen a csontokat borító izomzat védelmet biztosít, YuMi könnyű, de mégis merev magnézium vázát is becsípődés mentes műanyag burkolatú, puha párnázat borítja. Ez a felépítés hatékonyan elnyel minden váratlan erőhatást.

Ha YuMi váratlan ütközést érzékel, mozgását néhány ezredmásodpercen belül képes leállítani, és újraindítása olyan egyszerű, mintha a „Play” gombot nyomnánk meg a távirányítón. A robot gyorsan képes a környezetében beálló változásokat megállapítani. Szükség esetén, például ha túlterhelést észlel, a pillanat törtrésze alatt leállítja mozgását, hogy elhárítsa az esetleges sérülést. A tervezők a robot ezen képességeit kombinálták a párnázat kínálta előnyökkel, aminek köszönhetően ugrásszerűen megnőtt az emberi munkatársak biztonsága. YuMi hihetetlenül pontos és gyors: 0.02 mm-es visszaállási pontossággal képes újra és újra visszatérni a tér ugyanazon pontjára, és 1500 mm/mp-es maximális sebességgel képes mozogni.

YuMi ügyesen kezeli a mechanikus karórák törékeny, apró alkatrészeit és a mobiltelefonok, táblagépek, asztali számítógépek alkatrészeit egyaránt, olyan precizitással dolgozik, hogy még a cérnát is be tudja fűzni a tűbe.

A robot ötödik generációs integrált IRC5 vezérlője, a TrueMoveTM és QuickMoveTM mozgásvezérlési technológiával irányítja a pontosságot, a sebességet, a ciklusidőt, a programozhatóságot és a külső eszközökkel történő szinkronizálást.

Az I/O interfészek a következőket tartalmazhatják: Ethernet IP, ProfiBus, ProfiNet, USB-portok, DeviceNet és vészleállító. YuMi az ember és a gép közötti kommunikációs felületek széles skálájával kompatibilis, köztük az ABB kézi vezérlő egységével, ipari kijelzőkkel, kereskedelemben kapható táblagépekkel és okostelefonokkal. Annak érdekében, hogy világszerte rugalmasan használni lehessen, a 100-240 voltos tápegysége gyakorlatilag bármilyen aljzathoz csatlakoztatható.

YuMi nemzetközi piaci bevezetésére 2015. április 13-án került sor Németországban, amikor is a világ legnagyobb ipari technológiai vásárának számító Hannover Messe-n debütált a szakmai közönség előtt.

Kulcsszavak: robot ABB

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50