Az online zaklatás és a tehetetlen(?!) szülők

forrás: Prím Online, 2015. november 7. 14:08

A szülők 20%-a érzi azt, nincs ráhatása gyermeke online tevékenységére, és 38%-uk aggódik, hogy csemetéje internetrajongása függőséghez vezet. Sok felnőtt érzi úgy, hogy saját, digitálisan aktív szülei és nagyszülei is veszélyeztetettek. 

A Kaspersky Lab és a B2B International új kutatásából kiderül, hogy sok szülő aggódik gyermeke internetes tevékenysége miatt. SOkan nincsenek tisztában azzal, milyen hatások érik őket az onlnie térben, és nem tudják, pontosan mit csinálnak. 

 

A válaszadók több mint fele (52%) úgy véli, hogy a gyermekeit érő online fenyegetések egyre gyakoribbak. A legfontosabb aggodalmak közé tartozik annak kockázata, hogy a gyerekek nem megfelelő tartalommal találkoznak (45%), és közel kétharmaduknak (60%) meggyőződése, hogy a gyerekeknek korlátlan hozzáférésük van az ilyen tartalmakhoz.

 

A további aggodalmak közé tartozik annak lehetősége, hogy a gyerekek veszélyes idegenekkel kommunikálnak (41%) és, hogy túl sok személyes információt osztanak meg magukról (40%). A megkérdezett szülők 38%-a attól fél, hogy a gyerekek függővé válnak az internettől, és túl sok időt töltenek online.


Amiatt, hogy a gyerekek vírusokkal találkoznak, és valószínűleg nem ismerik fel ezeket, a szülők 37%-a aggódik. Ugyanakkor meglepő, hogy az internetes zaklatás miatt, amelynek hihetetlenül pusztító és hosszú ideig tartó hatása lehet a fiatalok életére, csupán a szülők 35%-a aggódik komolyan.

 

A gyermekek felé irányuló közvetlen fenyegetések mellett a szülők amiatt is aggódnak, hogy a gyerekek ellenőrizetlen online tevékenységei más családtagokat is érinthetnek, például a véletlen adattörlés vagy adatvesztés (27%), vagy olyan váratlanul felmerülő költségek (25%) miatt, mint például az online alkalmazás- és játékvásárlások.

 

A digitálisan aktív szülőkkel rendelkező válaszadók (a megkérdezettek 19%-a) felmenőiket még sebezhetőbbnek tartják, kétharmaduk pedig (az összes válaszadó 13%-a) amiatt aggódik, hogy az idősebb rokonok milyen furcsaságokkal találkozhatnak az interneten.

 

Az idősebb internetezőkkel kapcsolatos legfőbb aggodalmak között megtalálható a rosszindulatú programokkal (52%) vagy hamis weboldalakkal és e-mailekkel (50%) való találkozás, pénzveszteség csalás vagy bűncselekmény következményeként (45%), valamint az átverés (38%) vagy kémkedés áldozatává válás (37%). Összhangban a listán szereplő legnagyobb félelmekkel, amelyek a gyerekeket érintik, a veszélyes idegenekkel való megismerkedés (25%) és az explicit tartalmak (20%) is előkelő helyen végeztek az idősebbekre leselkedő veszélyek listáján.

 

David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója szerint aggasztó, hogy minden ötödik szülő egyszerűen semmit nem tesz gyermeke biztonsága érdekében, és a szülők több mint fele (58%) nem is beszél velük az online fenyegetésekről. A felnőttek jelentős része ugyancsak aggódik a tapasztalatlan idősebb hozzátartozóira leselkedő fenyegetések, különösen az online csalások és a rosszindulatú programok miatt. 

 

A Kaspersky Lab arra ösztönzi a szülőket, hogy olyan megközelítést válasszanak, amely egy átfogó biztonsági megoldást ötvöz oktatással és kommunikációval. Egy családközpontú szoftvermegoldás jelenti a legerősebb biztonsági hálót, amely hatékonyan védi meg a gyermekeket az olyan fenyegetésektől is, amelyekkel még a szülők sincsenek tisztában. De ugyanennyire fontos, hogy a gyerekek és az idősebb családtagok megtanulják, hogyan védjék meg magukat. Ehhez tudni szükséges, hogy mire kell figyelni, hogyan lehet elhárítani a nem kívánt közeledéseket, és hogyan kerülhetők el a problémás tartalmak. Legfőképpen a Kaspersky Lab azt tanácsolja a szülőknek (és az idősebb gyerekeknek), hogy kombinálják a szoftvert és az oktatást egy nyílt párbeszéddel az online kockázatokról és viselkedésről.

 

A Kaspersky Lab két fogyasztói megoldása, a Kaspersky Internet Security – multi-device 2016 és a Kaspersky Total Security – multi-device olyan különleges szülői felügyelet modulokat tartalmaz, amelyek segítenek a felnőtteknek megvédeni a veszélyeztetett embereket az online fenyegetésektől, blokkolják a nem megfelelő tartalmakat kínáló oldalakat és alkalmazásokat, valamint korlátozzák a megosztható információt. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05