Előtérben az e-könyvek

forrás: Prím Online, 2015. november 13. 08:31

Az olvasási szokások megváltozásával a könyvvásárlási és -választási szokások is átalakulóban vannak. Az e-könyvek piacán idén új kezdeményezések születtek azzal a céllal, hogy minél több olvasót hozzanak közelebb az irodalom világához a digitális könyves tartalmak segítségével. 

A Libri Kiadói Csoport idén már több mint 100 e-könyvet adott ki, a centenáriumi e-könyv nem más, mint John Williams Park Könyvkiadónál megjelent, Stoner című regénye, melyről Bret Easton Ellis ezt írta Twitteren: „A legjobb könyv, amelyet az idén olvastam. Drogokról nem szól, de minden másról igen.” 
 
Az e-kereskedelem folyamatos növekedésének és az internethasználat egyre szélesebb körű elterjedésének köszönhetően ma már a nyomtatott könyvek vásárlásának folyamata is egyre gyakrabban az online világban kezdődik. Az olvasók amellett, hogy a könyveket sokszor online vásárolják meg, azokról elsősorban interneten tájékozódnak, és egyre fontosabb számukra, hogy minél több véleményt gyűjtsenek, mielőtt vásárolnak, és ezeket az információkat szintén a világhálón találják meg.
 
 
Mindennek fényében talán nem meglepő, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb hazai és nemzetközi könyvsikerének promóciójában fontos szerephez jutott az e-könyv. Gárdos Péter Hajnali láz című kötetéhez kapcsolódóan a Libri Kiadó első alkalommal mutatott be olyan kedvcsináló e-könyvet, melyben a kötet első fejezetén kívül interjúk, háttérinformációk és eredeti dokumentumok is olvashatók. Az ingyenesen letölthető e-könyv ajánló segítségével a vásárlók megismerkedhettek a regény főhőseivel, és beleshettek a világsiker kulisszatitkaiba. A hazai kiadás mellett hasonló ingyenes e-könyvet jelentet meg a kötet német kiadója, a Hoffmann und Campe is.
 
Az e-könyveket promóciós célok mellett jótékonysági kampányokban is egyre többször használják itthon is. Az otthontalanság otthona címmel jelent meg ősszel Kondor Vilmos kisregénye. A szerző az e-könyv eladásából származó teljes bevételét az Artemisszió Alapítvány javára ajánlotta fel. A kezdeményezés mellé állt Kondor Vilmos műveit megjelentető Libri Könyvkiadó, mely kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, és különös figyelmet fordít a jelen társadalmi problémáira és kérdéseire. Az eKönyv Magyarország és anyavállalatai, a Libri-Shopline Nyrt. és a Líra Könyv Zrt. mind a kezdeményezés mellé álltak, és példa nélküli módon az e-könyvből származó teljes bevételüket felajánlották a jótékonysági célra.
 
A kedvezményezett Artemisszió Alapítvány célja a különböző kulturális, etnikai és társadalmi csoportok közötti párbeszéd és közeledés erősítése, a kölcsönös megértés elősegítése, a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi integrációjának támogatása. Tavasszal az Amnesty International korábban megjelent Tíz igaz történet című emberjogi eseteket feldolgozó e-könyvét adta ki a Libri Kiadó azzal a céllal, hogy a nyomtatott könyv bevételével a civilszervezetet is támogassa. 
 
A könyvpiac szereplői arra törekszenek, hogy a változó olvasási szokásokra reagáljanak, és a hagyományosan nyomtatott világban létező irodalmat azokhoz is elvigyék, akik a digitális világban érzik inkább otthon magukat – ennek jegyében kifejezetten csak e-könyv formátumban is jelennek meg művek, így például Fábián Janka A királynő, illetve A Gellért-hegy titka című novellája. Annak érdekében, hogy azok, akik kezükben telefonnal vagy tablettel élik mindennapjaikat, nehogy lemaradjanak a legújabb könyvekről, a Bookline ingyenes e-könyv-olvasó applikációt fejlesztett, a bookline readert.
 
 
Az Androidon és iOS-en egyaránt elérhető alkalmazással nemcsak e-könyveket olvashatunk, de megtaláljuk benne az aktuális e-könyves toplistát, megtudhatjuk, mik a legújabb megjelenések, amikbe akár bele is olvashatunk, és még szerkesztői ajánlást is kapunk, hogy eligazodhassunk, milyen könyv jelent meg, és melyiket érdemes személy szerint nekünk megvenni. Külön érdekesség az egyedi CoverLook kereső funkció, aminek segítségével a kiszemelt könyv vonalkódjának beolvasásával az app rákeres arra, hogy az adott könyv elérhető-e a Bookline oldalán, illetve megtalálja annak e-könyves változatát.
 
 
Kép: free-ebook.biz, bookline
Kulcsszavak: e-könyv olvasás libri

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05