Már az okostévénket is megtámadhatják

forrás: Prím Online, 2015. december 3. 08:23

Az ünnepek közeledtével és a boltok év végi akcióinak köszönhetően egyre több okostévé kerül a háztartásokba. Ezek a készülékek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy az interneten böngésszenek, streamelt tartalmakat nézzenek, illetve alkalmazásokat töltsenek le és telepítsenek a készülékekre. Az eszközök ugyanakkor lehetőséget nyújtanak a kiberbűnözők számára is, hogy többféle módon támadják a felhasználókat. A Symantec szakemberei összegyűjtötték a leggyakoribb módszereket, és tanácsot adnak a hatékony védekezéshez is.

A számos kényelmi és szórakoztató funkcióval rendelkező okostévék hamar elterjedtek a háztartásokban és a vállalatoknál. Egyes előrejelzések szerint csak Észak-Amerikában és Nyugat-Európában 2016-ra százmillió internetre kapcsolódó TV-készülék lesz. Ez remek lehetőségeket kínál az internetes bűnözőknek is, akik különféle célok érdekében, sokféle módon támadhatják az okostévéket és használhatják fel ezeket a tulajdonos tudta nélkül.

 


A támadások leggyakoribb okai általában a zsarolás (ransomware), a hirdetések lekattintását szolgáló klikkeléses csalások, a botnetek futtatása, a digitális fizetőeszközök (bitcoin) bányászata, hozzáférés a hálózaton lévő más eszközökhöz, illetve a zsaroláshoz vagy későbbi támadáshoz felhasználható adatok ellopása.


A támadások leggyakoribb módszerei


MitM támadások


Az okostévék nagy többségén jelenleg négy operációs rendszer fut: Tizen, WebOS 2.0, Firefox OS, és Android TV (az Android 5 Lollipop egy verziója). A támadások leggyakoribb formája a kártevők telepítése a készülékre. Az USB portról feltelepülő kártevő vagy a hivatalos oldalról letöltött fertőzött alkalmazás mellett más módszereket is használhatnak a támadók. Ezek egyike a közbeékelődéses támadás (man-in-the-middle – MitM). Ennek során a támadónak ugyanazon a hálózati útvonalon kell elhelyezkednie, mint a célpont, ami megoldható a Wi-Fi jelszó ellopásával vagy a DNS kérések eltérítésével.


A készülék által létesített hálózati kapcsolatok közül nem mindegyik használ SSL titkosítást, vagy ha igen, akkor nem minden esetben ellenőrzi teljesen az azonosítók valódiságát. Amikor a felhasználó letölt egy alkalmazást, a támadó a közbeékelődéses támadás segítségével másik szerverre irányítja a kérést, így a készülék nem a kívánt alkalmazást tölti le a hivatalos szerverről, hanem a kártevővel fertőzöttet a támadó szerveréről.


Zsarolóvírusok (ransomware)


A Symantec munkatársai saját eszközeiken próbálták ki a zsarolóvírusok (ransomware) működését. Az Android rendszert használó készülékre olyan zsarolóvírus telepítése volt a cél, amely a mobileszközöket is képes megfertőzni. A szakemberek által használt készüléken egy előre telepített játékportál volt található. Ez a portál nem használt titkosítást a szerverrel való kommunikálás közben, így a szakemberek az MiTM módszer segítségével egy játékprogram helyett zsarolóvírust telepítettek a készülékre. A kártevő szinte azonnal működésbe is lépett, és blokkolta a készülékhez való hozzáférést. Megjelent a képernyőn a váltságdíjat követelő üzenet, és a készülék használhatatlanná vált. Ezt a blokkolást csak bizonyos összeg kifizetése után szüntetik meg a bűnözők, de némely esetben a fizetés után sem oldják fel a korlátozásokat és a titkosítást.


Sebezhetőségek kihasználása


A támadók a tévékészülékek sérülékenységeit is kihasználják. Az okostévéket gyakran használják az interneten való böngészésre, a támadóknak csupán egy fertőzött weboldalra kell irányítaniuk az eszközöket, amely felméri a tévék sebezhetőségeit, és kihasználva a hiányosságokat kártevőket telepít a készülékekre.


Frissítések, vagy azok hiánya


A legtöbb okostévé automatikusan ellenőrzi, letölti és telepíti a frissítéseket, mikor a készülék nincs használatban. Azonban hiába ad ki a fejlesztő rendszeres frissítéseket a tévén futó operációs rendszerekhez, a készülék gyártója juttatja el ezeket a felhasználókhoz, így a köztes időben a tévé sebezhető marad. Például bizonyos készülékek még hónapokkal a Stagefright bug javítása után is sebezhetőek maradtak.


Egyes készülékek SSL titkosítás nélküli kapcsolaton keresztül töltik le a frissítéseket, így ez a hálózati forgalom is átirányítható egy MitM támadó által.


Távoli kezelést biztosító alkalmazások


A távoli elérést biztosító alkalmazások általában mobileszközökre telepíthetők, és az úgynevezett challenge-response PIN segítségével történik ezek engedélyezése. A hálózaton lévő támadó betekinthet az alkalmazásba és reprodukálhatja a kiadott utasításokat (csatornaváltás, hangerő, kikapcsolás), illetve a bűnözők számára is irányíthatóvá válnak a hálózaton lévő eszközök, amelyik így DoS támadások vagy távoli kódtelepítésre is felhasználhatók.


Hogyan védekezhetünk a támadók ellen


Még nem jelentek meg széles körben az okostévéket célzó támadások, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem kell számolnunk ilyen akciókkal. Ahogy a Smart TV készülékek terjednek, a bűnözők számára is egyre vonzóbb célpontot jelentenek, a tulajdonosoknak ezért érdemes megfontolni az alábbiakat a kockázatok csökkentésének érdekében:

·         A vásárlások és a beállítások során olvassuk el az adatvédelmi nyilatkozatot, hogy megértsük, milyen adatokat adunk ki magunkról. Sok vállalat megosztja vagy eladja adatainkat egy külső cégnek, így érdemes alaposan megvizsgálni ezeket a szabályokat és hatásukat a személyes adatainkra.

·         Legyünk körültekintőek az ismeretlen forrásból származó és/vagy ellenőrizetlen alkalmazások telepítése során.

·         Engedélyezzük a hitelesítést az eszközeinken.

·         Változtassuk meg a személyes és a biztonsági beállításokat.

·         Blokkoljuk azokat a funkciókat, amelyeket nem használunk (kamera, mikrofon), és ha a készülék kamerával is rendelkezik, akkor fontoljuk meg annak letakarását.

·         Blokkoljuk vagy védjük jelszóval az eszköz távoli irányítását.

·         Használjunk erős titkosító algoritmusokat (WPA2) a Wi-Fi hálózat beállításához.

·         Használjunk vezetékes kapcsolatokat a vezeték nélküli helyett.

·         Otthon külön hálózatra állítsuk be a készülékünket (pl. vendég hozzáférés), amelynek segítségével csökkenthetjük a fertőzött eszközök esetleges hatásait a többi mobileszközünkre.

·         Legyünk óvatosak használt készülék vásárlásakor, ellenőrizzük, hogy az eszköz nincs-e megfertőzve már valamilyen kártevővel.

·         Nézzünk utána a gyártó vagy alkalmazásfejlesztő biztonsági előírásainak és a frissítések gyakoriságának.

·         A megjelenés után azonnal telepítsük a frissítéseket, lehetőleg állítsunk be automatikus frissítést.

 

Az internetre kapcsolódó eszközük (IoT) biztonságának javításáért a Symantec támogatja az Online Trust Alliance nonprofit szervezetet, amely biztonsági és adatvédelmi szabványokat fejleszt az okoseszközök számára.

Kulcsszavak: hacker security okostévé

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50