Az orosz kormányfő az internet kiszolgáltatottságáról beszélt Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2015. december 17. 10:27

Az internet kiszolgáltatottságára hívta fel a figyelmet, miközben a világhálót a bűnözők és a terroristák hatékony eszközeként emlegette Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a kelet-kínai Vucsenben szerdán kezdődött második Internet Világkonferencián.

Az internet támadások és visszaélések szabad terepe, amely a bűnözőket és a terroristákat e lehetőségek kihasználására indítja - fogalmazott a kormányfő, s példaként utalt a november 13-i párizsi terrorcselekményekre.
 

Medvegyev beszélt arról is, hogy a létező kifinomult elektronikai rendszerekkel történő totális megfigyelés fenyegetést és veszélyt jelent a különböző államok szuverenitására, egyúttal bizalmatlanságot fokozó láncreakciókat indít el, úgynevezett "információs fegyverkezési versenyt" ösztönözve.
 

Úgy vélte, a nemzetközi közösségnek meg kellene alkotnia az információs tér egyetemes viselkedési kódexét. Mint mondta, Oroszország álláspontja szerint ezeknek a szabályoknak olyan elvekre kellene épülniük, mint az erő használatának elutasítása, az államok szuverenitásának tiszteletben tartása, a belügyekbe való be nem avatkozás, valamint az alapvető emberi jogok és a szabadság betartása.
 

Medvegyevet megelőzően, a konferencia nyitóelőadásában Hszi Csin-ping kínai államelnök-pártfőtitkár egyebek mellett azt hangoztatta, hogy az internetet méltányos és kiegyensúlyozott nemzetközi kormányzásnak kell alávetni. A másokra is vonatkozó döntéseket nem egy szűk csoportnak kellene meghoznia - jegyezte meg.
 

A kínai elnök a világ országait arra hívta fel, hogy tartsák tiszteletben egymás "kiberszuverenitását", és visszautasította bármely ország "internet-hegemóniáját". Úgy vélte, a kiberbűnözés és az internetes terrorizmus ellen közös erőfeszítéseket kell hozni, és a szabályok és a szabadság összhangját az internet keretei között is meg kell teremteni.
 

A kibertér nem egy törvények felett álló terület - mondta Hszi Csin-ping.
 

A vucseni konferencián az internet világának több ezer képviselője, politikusok, vállalkozók, tudományos és technológiai szakemberei vesznek részt, de a civil szféra is képviselteti magát. Résztvevői egyebek mellett olyan témákat vitatnak meg, mint az internet infrastruktúrájának alakulása, a digitális gazdasági fejlesztés, a globális internetkormányzás és kiberbiztonsági kérdések.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05