Kódolás Órája az Óbudai Egyetemen

forrás: Prím Online, 2015. december 17. 16:29

December 14-én több mint száz fiatal érkezett az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán megrendezett Kódolás Órája (Hour of Code) nevű rendezvényre, hogy egy órát a kódolással való ismerkedéssel tölthessenek.

A Kódolás Órája egy globális kezdeményezés, amelyben tanulók milliói vesznek részt több mint 180 országban. Az esemény során a résztvevők játékos formában ismerkedhettek meg a 21. század új, közös nyelvével, a programozással. A számítástechnika alapjainak korai elsajátítása nélkülözhetetlen az információtechnológia hajtotta modern világban, egyben fejleszti a versenyképes szaktudáshoz szükséges kompetenciákat: a problémamegoldó képességet, a logikát és a kreativitást.

 


A Karon rendezett eseményre a budapesti és pest megyei általános- és középiskolák diákjait invitáltuk, hogy a megszokott környezetből kiszakadva, közösségi élményként éljék meg a kódolással való első találkozást. A többi, a kezdeményezésben részt vevő eseménytől eltérően, mi örömmel láttuk azokat is, akiknek már van programozási ismerete, részükre külön feladványokkal készültünk.

Kertész Gábor tanszéki mérnök, az esemény kari főszervezője röviden ismertette az ’Hour of Code’ mozgalom célját, bemutatta azt a nyolc feladattípust, amelyek megoldásával a kezdő vagy programozási alapismeretekkel rendelkezők próbálkozhattak ezen a rendhagyó informatika órán. Kiemelte azt is, hogy ez nem egy szokványos tanóra, a feladattípusok közül ők választanak, ők döntik el, hogy a Star Wars-ból ismert droidok, vagy Minecraft hősök irányításával foglalkoznak, saját Flappy Bird játékot készítenek, vagy megírják a Skynet megfékezésére induló motoros Terminátor mozgásának algoritmusát. Mindemellett ösztönözte a résztvevőket, hogy közösen dolgozzanak, segítsék egymást, és semmiképp se aggódjanak: a kódolás ne legyen ijesztő, a logikája ugyanis tanulható.


A bevezetést követően a diákok megkezdték az egyórányi munkát a Kar  számítógépes laborjaiban. „A hatvanpercnyi foglalkozás során örömmel tapasztaltuk, hogy a fiatalok szépen haladtak az önálló feladatmegoldással. Külön öröm volt látni, hogy milyen odaadással dolgoznak és haladnak, újabb és újabb kihívások elé állítják magukat és, hogy miképp örülnek a sikeres megoldásaiknak.” – fejezte ki Kertész Gábor.

 



Ezt követően Dr. Sergyán Szabolcs, az Alkalmazott Informatikai Intézet igazgatója a Neumann János Informatikai Karról tartott bemutatót. "Ha szereted a munkád, soha többé nem kell dolgoznod" – ezzel a gondolattal kezdődött az előadása, amelyben a hallgatóság megismerkedett a mérnök informatikus képzések szerkezetével, ezen túl a kar széles gazdasági és nemzetközi kapcsolatrendszerét, valamint nyüzsgő hallgatói életét is láthatta.

Végül a rendezvény a Kódolás Órájának teljesítését igazoló, névre szóló oklevelek átadásával zárult.
 

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50