Az űrbéli sötét anyagok kutatására küldött műholdat Kína

MTI Sajtóadatbank, 2015. december 19. 10:29

A világűrben keringő láthatatlan sötét anyagok kutatását célzó műholdat bocsátottak fel Kínában csütörtökön. Küldetésének helyszínére, a napszinkron pályára 500 kilométeres magasságban áll rá - közölte az állami média.

Az 1,9 tonnás, "íróasztal-méretű" műhold fellövését a Hosszú Menetelés 2-D rakétával hajtották végre. A kutatás gazdája a Kínai Tudományos Akadémia.
 

Az ország első űrteleszkópjának, csillagászati műholdjának legalább 3 évre szabott feladata a nagyenergiájú részecskék energia- és elektromos töltésének, valamint mozgásuk irányának megfigyelése lesz. Ugyancsak bizonyítékokat fog keresni a sötét anyagok megsemmisülésére, illetve elpusztulására.

 


 

A kutatók abban bíznak, hogy az elméletben ismert, nagy tömegben előforduló anyagokat, amelyek nem bocsátanak ki elektromágneses sugárzást, sikerül közvetlen megfigyelés alá vonniuk. Mint fogalmaznak, a feladat megoldása a modernkori tudomány egyik nagy talánya, mivel olyan anyagokról van szó, amelyek létezését fizikusok széles körben elismerik, de létüket még nem sikerült bizonyítani.
 

Tudósok szerint az univerzum tömegét csupán 5 százalék körül alkotja megfigyelhető anyag (protonok, neutronok és elektronok), míg a sötét anyag és a sötét energia adja a fennmaradó részt. Ezért Csang Csin, a projekt kutatója úgy vélte, a sötét anyagok megfigyelése révén tisztázódhatnak múltbéli történések, és a galaxisok jövőjére vonatkozó információk is nyerhetők, ami az űrkutatás és a fizika számára forradalmi lépés lehetne.
 

A kérdést már behatóan tanulmányozzák például a Nemzetközi Űrállomáson és a részecskefizikai kutatásokban élen járó svájci Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben (CERN), amely a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma. Kína ugyancsak rendelkezik egy szintén a sötét anyagok kutatását szolgáló laboratóriummal; Szecsuan tartományban található, 2400 méterre a föld felszíne alatt.
 

A Sötét Anyag Részecskekutató (Dark Matter Particle Explorer, DAMPE) műholdnak a kínai Majomkirály legendáját feldolgozó Nyugati utazás című klasszikus műből kölcsönzött becenevet, a "Vukungot" adták.
 

A Vukung az első két évben az űr "szűrését" fogja végezni minden irányban, majd azokra a térségekre fog összpontosítani, ahol a feltételezett sötét anyagok nagyobb arányban fordulnak elő. Adatait több mint száz kutató fogja értékelni, elemezni. Első, kezdeti eredményeik publikálása 2016 második felében várható. A szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a siker nem garantált.

Kulcsszavak: űrkutatás műhold Kína

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05