Elegáns mozgásra is képes a NASA humanoid robotja

forrás: Prím Online, 2015. december 22. 10:23

A NASA legújabb videójában feltárja, hogy humanoid R5 robotja igen jó "táncos".

A felvétel bizonyítja, hogy a Valkyrie névre keresztelt gép képes egyedül is mozogni, ez a funkció pedig létfontosságú az űrügynökségnek, hiszen azt tervezi, hogy robotokat vet be a Mars és más idegen világok feltérképezésére.

 



Az 1,8 méter magas és 130 kilogrammos Valkyrie meglepő módon még némi eleganciával és egyensúlyozó-képességgel is rendelkezik. A videó egyben azt is feltárja, hogy képes súlyát egyik lábáról a másikra helyezni, illetve egy lábon egyensúlyozni, miközben előre és hátra hajol.

Eredetileg arra tervezték, hogy segítsen a katasztrófa-elhárításban, illetve mentőakciókban. Novemberben viszont a NASA további kutatásokra és fejlesztésekre két példányát egyetemi csoportoknak adományozta. Az egyiket a bostoni Northeastern Egyetem kapta, a másikat pedig a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT). A NASA abban reménykedik, egy nap Valkyrie-t küldheti a Marsra, hogy előkészítse az emberek érkezését.

Míg nem ő az első humanoid robot, amelyet a NASA az űrbe küldött, az első, amelyik két, az emberéhez hasonló lábon áll.

 

Valkyrie (Fotó: NASA)


A 2011-ben a Nemzetközi Űrállomásra feljuttatott Robonauta-2 – avagy R2 -, csak deréktól felfelé idéz embert. Még akkor sem nyert emberi külsőt, amikor a SpaceX teherűrhajója felszállította lábát, és amelyet 2014-ben meg is kapott. A vékonynak és rugalmasnak tűnő lábak inkább idéznek egy pipatisztítót, ráadásul végükön lábfej helyett egy pár fogó kapott helyet.

 

Forrás: Space.com/NASA/hirado.hu

Kulcsszavak: NASA robot űrkutatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05