Megérkezett a SES-9 műhold a Cape Canaveral-i kilövőállomásra

forrás: Prím Online, 2015. december 24. 11:37

A SES S.A műholdja, a SES-9 épségben megérkezett a Cape Canaveral-i kilövőállomásra Floridába. A műholdat előkészítik a 2016. január közepére tervezett kilövésre, melyet a SpaceX új fejlesztésű Falcon 9 hordozórakétájával állítanak majd Föld körüli pályára.

A SES-9 a keleti 108,2 fokon üzemel majd, a pozícióban helyettesítést és kapacitásbővítést kínálva az ázsiai piacokat ellátó videós műsorszóráshoz, mely már jelenleg is több mint 22 millió háztartást szolgál minőségi megoldásokkal. A műhold SES-7-tel egy pozícióban elhelyezkedve növeli a SES globális videó kapacitását az olyan gyorsan növekvő ázsiai piacok ellátásához, mint amilyen Indonézia és a Fülöp-szigetek.

 

A műhold emellett megbízható adatkapcsolatot teremt majd az ázsiai lakossági és üzleti felhasználók számára, valamint kapacitást kínál a növekvő mobilkommunikációs igények kiszolgálásához az Indiai-óceán térségében.

 


A 12,7 kilowatt teherbírású és 57 nagy teljesítményű Ku-sávú transzponderrel (mely 81x36 MHz-es transzpondernek felel meg)
rendelkező SES-9 műholdat a Boeing Satellite Systems vállalat építette, melyet úgy terveztek, hogy mintegy 15 évig szolgáljon a geoszinkron pályán.

 

A SES-9 műhold egy olyan kémiai, dupla propelleres rakétamotort használ majd, amely lehetővé teszi a 24 órán belüli pályára szinkronizálást. Ezután elektromos meghajtás segítségével kering majd az egyenlítő fölött 36 000 kilométerre lévő végleges pályáján. A későbbi pályán mozgó manővereket elektromos meghajtás segítségével hajtja végre.

 

Martin Halliwell, a SES műszaki igazgatója kifejtette, hogy a SES-9 műhold pályára állítása a SES videó tevékenységeinek világszintű kiterjesztésének utolsó lépése, melynek köszönhetően jelentősen bővül az új generációs adat- és mobilitási applikációk lefedettsége az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A SES-9 vállalatuk első olyan műholdja, amely a legújabb technológiák egyikét, az elektromos meghajtást használja, amelynek segítségével a SES csökkentette költségeit és megalkotta következő generációs műholdat.

Kulcsszavak: SES tudomány műhold

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05