Iskolai 3D nyomtató pályázat indult

forrás: Prím Online, 2016. január 25. 15:42

A következő 10-15 év során alapjaiban alakul át a gyártás és a technológia világa, és ezzel párhuzamosan az oktatásé is. Az új technológiák ismerete, intelligens és szórakoztató megjelenése az oktatási gyakorlatban kiemelt jelentőségű.

A MakerBot és a FreeDee Printing Solutions meghirdeti a 3D nyomtatási ismeretek hazai elterjedését célzó programját, a ‘MakerBot a tanteremben!’ oktatási intézmények számára kiírt pályázatot, amely keretében 10 db MakerBot Replicator 2 és fődíjként egy darab ötödik generációs MakerBot Replicator típusú 3D nyomtató talál gazdára a pályázó iskolák között. Emellett a győztes intézmény egy tanárának technológiai oktatása a 3D Akadémián szintén a nyeremény részét képezi.

A FreeDee Printing Solutions partnerei között már most több általános iskola, középiskola, egyetem, innovatív tanuló, sőt még speciális oktatási intézmény is szerepel, akik igénybe veszik az additív gyártás lehetőségét. A nyugati országok oktatási intézményeiben pedig kezd alapvető felszereléssé válni a 3D nyomtató. A FreeDee Printing Solutions abban bízik, hogy ezzel a pályázattal is segíteni fogja azt, hogy a technológiai, gyakorlatias oktatás itthon is egyre inkább elterjedjen. Fontos szempontjuk az is, hogy a 3D nyomtatók olyan helyekre kerüljenek, ahol nagy hasznát veszik, valóban változást hoz és jelentős lesz a kihasználtságuk, ezért minden nyertes intézményben 1-1 tanár díjmentes oktatását is vállalja a csapat a FreeDee 3D Akadémián.

 

A 3D nyomtatás kétséget kizáróan a világ egyik leggyorsabban fejlődő és legizgalmasabb technológiája, amely a közoktatásba ágyazva a növekedés egyik motorja lehet. Az asztali 3D nyomtatás lehetővé teszi, hogy a tanulók ötletei gyorsan, megfizethető módon és a lehető legpontosabban megvalósulhassanak. A 3D modellező szoftverek egyszerűsödésével pedig a diákok fantáziája és a tárgyak létrejötte közötti rés egyre áthidalhatóbb. A 3D nyomtatás együttműködésre, problémamegoldó szemléletmódra és a tudás gyakorlati használatára tanít. Képes absztrakt fogalmakat megfoghatóvá tenni, iskolai felszereléseket pótolni és ezer módon segíteni olyan gyakorlatias, tudományos, technológiai, művészeti és matematikai területekhez kapcsolódó tantárgyak oktatását, amelyek a 21. század munkaadóinak különösen fontos tudást jelentenek majd. 

 

 

A FreeDee Printing Solutions kezdeményezését 100 százalékosan támogató MakerBot különösen nagy hangsúlyt fektet a technológia oktatására. Az amerikai vállalat összeállított egy részletes, rengeteg gyakorlati példát tartalmazó 3D nyomtatás tankönyvet, amit az oktatási intézmények díjmentesen letölthetnek és felhasználhatnak. A MakerBot ökoszisztémához szervesen kapcsolódik a világ legnagyobb 3D design közössége és könyvtára, a Thingiverse.com is, ahonnan rengeteg oktatási témájú 3D modell letölthető. A vállalat termékpalettájában pedig a legalapvetőbb oktatási igényeket kielégítő MakerBot Replicator MINI, és a kifejezetten egyetemek, tudásközpontok számára kifejlesztett, több tíz darab hálózatba kötött 3D nyomtatóból álló MakerBot Innovation Center is megtalálható. A MakerBot gépei emellett nagyon elterjedtek, az iparág egyik ikonjának tekinthetők, magas minőséget képviselnek és roppant egyszerű őket kezelni, így nagyon szerencsésnek mondhatja majd magát az a 11 iskola, amely győztesként kerül ki a nevezők közül.

 

A pályázaton, amely február 26-ig tart, bármely hazai általános, közép- és felsőoktatási intézmény részt vehet. A nevezéshez mindössze egy kérdést kell megválaszolniuk: „Mire használnának egy 3D nyomtatót az Ön oktatási intézményében és miért válasszuk épp ezt az iskolát?” A legfeljebb 1 db A4-es oldal terjedelmű választ az iskola adataival (oktatási intézmény neve, kapcsolattartó, elérhetőség) együtt az iskolaipalyazat@freedee.hu e-mail címre kell elküldeni.

 

A pályázatok beküldésének határideje: 2016.02.26. péntek.

 

 

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Felvételi: a legjobbak között a DE

Az idei általános felvételi eljárásban is kiemelkedő eredményt ért el a Debreceni Egyetem. Csaknem tízezren jelölték meg első helyen az intézményt, ezzel az eredménnyel továbbra is az ország legnépszerűbb vidéki egyetemének számít. Ebben az évben is a Gazdaságtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar szakjaira jelentkeztek a legtöbben.

2024. március 18. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15