Új távlatok a nyílt hálózatkezelésben

forrás: Prím Online, 2016. január 28. 13:32

A Dell bemutatta a Dell Networking Operating System 10 (OS10) rendszert, amellyel a vállalat új távlatokat nyitott meg a nyílt hálózatkezelésben. Ez az újgenerációs hálózati megoldás adatközponti környezetekben a szoftveres rugalmasság és programozhatóság következő szintjét képviseli.

Az OS10 szoftverkörnyezete a hálózatkezelési rétegek szétbontásának köszönhetően előrelépést jelent a modern adatközpontok működése terén. Az új megoldás segítségével az ügyfelek több szoftverhasználati lehetőség közül választhatnak az IT üzemeltetése során.

 

„A modern, szoftveralapú adatközpontok üzemeltetése újszerű megközelítést igényel nem csupán a hálózatok terén, de a kiszolgálók és a tárolók tekintetében is. Az OS10 jövőálló megoldást kínál az ügyfeleknek a hálózatok és az adatközpont-infrastruktúra gyorsabb és következetesebb továbbfejlesztéséhez, mivel nagyobb hatékonyságot, több lehetőséget és testreszabhatóságot biztosít jól skálázható módon” – mondta Tom Burns, a Dell hálózatkezelésért és vállalati infrastruktúrákért felelős alelnöke és vezérigazgatója.

 

A hálózati operációs rendszer szétbontása

A Dell az OS10 platformját a nyílt szoftverek modularitásának megközelítésével tervezte annak érdekében, hogy a felhasználók a leghatékonyabb és legrugalmasabb útvonalakat hozhassák létre a hálózattal összekötött kiszolgáló rendszerekben. Az OS10 egy alapmodulból és a különböző opcionális alkalmazásmodulokból áll. A korábban szorosan integrált, gyártóspecifikus egybefüggő szoftverbe épített elemeket szétbontották, hogy növeljék az ügyfelek választási lehetőségeit, illetve fejlesszék a vezérelhetőséget és a programozhatóságot.

 

  • OS10 alapmodul – Az OS10 alapmodul ingyenesen hozzáférhető és teljesen nyílt, módosítás nélküli Linux disztribúciót futtat. A Linux az egyik legelterjedtebb operációs rendszer, és közös platformot biztosít többek között a hálózatkezelés, a tárolók és a szerverek területén. Az OS10 alapmodul a Linux közösségi megoldásainak előnyeit aknázza ki a felette lévő alkalmazási réteg programozhatóságát, hordozhatóságát és rugalmasságát javítva. 

    Az OS10 alapmodul az alatta elhelyezkedő Open Compute Project Switch Abstraction Interface (SAI) felületét használja, amely egységes, közös, programozóbarát nyelv az adott gyártó (Dell vagy más szoftver gyártó) hálózati operációs rendszere és a fizikai switch különböző áramköri lapkája között. A SAI lehetővé teszi a switchek mélyebb programozhatóságát a webes vállalatok és felhőszolgáltatók számára, így azok mindig a legújabb műszaki innovációk előnyeit élvezhetik.

 

  • OS10 alkalmazásmodulok – Az alapmodulra építve az OS10 a Delltől vagy számos más külső gyártótól származó natív Linux és nyílt forráskódú alkalmazást támogat a hagyományos hálózatkezelési funkciók (L2/L3-protokollok) elérésére, mint például a felügyeleti és automatizálási eszközökkel kombinált IP, fabric és biztonsági szolgáltatások. Mindez az informatikai műveletek különböző módjainak és az üzemeltetési folyamatok megfelelő testreszabását teszi lehetővé.

 

A hálózati működtetéstől a fejlesztési műveletekig (DevOps)

Az OS10 változtatás nélküli Linux-alapja egyértelműen előnyt biztosít, amikor az ügyfelek kiszolgálókon, tárolókon és hálózatokon átívelő alkalmazásokat és adatközpontokat terveznek, nem csupán egyedi silókban gondolkodnak. Az OS10 a hagyományos programozási eszközöket kereső hálózatüzemeltetők számára is vonzó, ugyanakkor a szoftver a szerver, a tároló és a hálózatkezelés szempontjából megbízható, közös fejlesztési környezetet igénylő, fejlesztő közösségek számára (DevOps) is megoldást jelent.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05