3D nyomtató központ nyílt a kisvárdai Szent László Katolikus Középiskolában

forrás: Prím Online, 2016. február 3. 10:48

Makerbot 3D oktatási központot adott át a FreeDee 3D Akadémia a kisvárdai Szent László Katolikus Középiskolában, amely így az első középiskolában installált komplex 3D rendszer Magyarországon.

A FreeDee Printing Solutions alig több mint egy hónapja helyezett üzembe az intézményben 4 darab MakerBot 3D nyomtatót, a tanárok és a diákok olyan gőzerővel vették azokat birtokukba, hogy a megnyitóra szervezett nyílt napon már temérdek saját, 3D nyomtatott tárggyal kápráztathatták el a nagyérdeműt. 

 

Kisvárda Nyíregyházától 47 kilométerre észak-keletre, az ukrán határtól mindössze 22 kilométerre fekszik. Aligha jöhetett volna távolabbról és meglepetésszerűbben az, amikor tavaly év végén az iskola vezetése felkereste a FreeDee Kft-t a Szentkirály utcában azzal a céllal, hogy még 2015-ben felszereljék a középiskolát nem egy eszközzel, hanem egy egész 3D nyomtató parkkal. Látszott, hogy az iskola agilis vezetése figyeli és követi a nemzetközi trendeket, utánajártak a technológiának és így esett az oktatást is erősen támogató MakerBotra és a FreeDee 3D Akadémiára a választásuk. Két héten belül már át is költöztek az eszközök a Budapesttől 240 kilométerre fekvő, 16 000 főt számláló városkába. Már első látogatáskor látszik, hogy a Szent László Középiskolában nagyon fontos a folyamatos fejlesztés és az, hogy a fiatalokat minél modernebb eszközökkel készítsék fel a jövő kihívásaira. Az intézmény eddig is híres volt magas szintű technikai felszereltségéről: 80” átmérőjű, 4K felbontású, érintésvezérelt, interaktív táblák segítik a tanárok munkáját, a robotika laborban Lego Mindstorm robotikai készletek és két darab Nao Evolution humanoid robot is a tehetséges diákok rendelkezésére áll, hogy megvalósíthassák elképzeléseiket. Nem csoda, hogy a négy Makerbot gép kezelését a fogékony pedagógusok hamar elsajátították.

 

 

Más nem is mutatja ezt jobban, mint az a 3D nyomtatott tárgyakkal megterített asztal, amivel a 01.29-i nyílt nap résztvevői találkozhattak. Több mint kétszáz általános iskolás diák és kísérőik jöttek el az iskolai 3D nyomtató labor megnyitójára. A gyerekek kipróbálhatták a 3D szkennelést, megismerkedhettek a 3D nyomtatók működésével, a nyomtatott tárgyakkal, a technológia alkalmazásával a robotikában és bemutatták nekik az ötlettől a megvalósulásig tartó folyamatot. A különböző helyszíneken mind állt egy-egy darab a beszerzett 3D nyomtatók közül: egy MakerBot Replicator 2, egy MakerBot Replicator 2X, egy ötödik generációs MakerBot Replicator, és egy MakerBot Replicator Z18.

 

Kerezsi Béla igazgató elmondta, hogy a robotikába és a 3D nyomtatásba való befektetéssel is a sikeres egyetemi jövőhöz szeretnének biztos alapot adni. Szeretnék, ha többen választanák az iskolából kilépve a mérnöki, informatikai pályát és felmérték, hogy ehhez milyen előzetes tudásra lehet szüksége a gyerekeknek. Így esett a választás a 3D modellezésre és a 3D nyomtatásra. Megvizsgálva a piacot a több tízmilliós gépeket inkább egyetemi, ipari felhasználásra tartották alkalmasnak, míg a megfizethető, de minőségi MakerBot gépek jelentik szerintük az optimális felszerelést egy középiskola számára.

 

 

Az igazgató már egy hónap tapasztalatai alapján is rengeteg gyakorlati példával tudta alátámasztani, hogy miért jó a 3D nyomtatás alkalmazása az iskolákban. A Szent Lászlóban már egy hónap után láthattunk kész, a diákok által tervezett, printelt tárgyakat. Az egyik fiatal teljes ámulatunkra azonnal nekiesett egy 3D lézerszkenner megépítésének, s annak első 3D nyomtatott alkatrészeivel is találkozhattak a látogatók. Kerezsi igazgató úr elmagyarázta, hogy milyen extrém mértékben képes a 3D nyomtatás pénzt is spórolni az iskoláknak és milyen rohamosan tud megtérülni egy ilyen befektetés. Példának bemutatta a körülbelül 600 Ft anyagköltségű nyomtatott pipetta tartót, ami a tanszeres boltban akár 10 000 Forintba is kerülhet, valamint a szintén párszáz Forint önköltségű kézcsontváz modelleket, melyek bolti ára 15-20 000 Forint közé tehető. Kiemelte, hogy a tanórai szemléltetés a technológiának köszönhetően tömeges lehet és ráadásul nagyságrendekkel olcsóbb. Rengeteg elvont koncepció megfoghatóvá válik és könnyen pótolhatók is az új demonstrációs eszközök. Ezt bizonyítja a felajánlás, amelyet a környéki iskoláknak tett. A helyi általános iskolák számára a Szent László nyílt napokat tervez és díjmentesen nyomtat majd tanszereket, a város többi középiskolájának pedig önköltségi áron ajánlotta fel a 3D nyomtatást.

 

A Szent László további célja egyébként önfenntartóvá tenni az új infrastruktúrát és a lakosságnak, helyi vállalatoknak felajánlani bérnyomtatási, technológiai oktatási kapacitásait. Ezért is fűzik a FreeDee-vel szorosra a kapcsolatot és válnak olyan tapasztalati tudásközponttá a régióban, amely oktatásban, beüzemelésben is kompetens partner lehet. A FreeDee 3D Akadémia cserébe folyamatos képzést és tudásmegosztást biztosít a pedagógusoknak, hogy mindig naprakészek lehessenek.

 

 

Szabó Péter, a 3D Akadémia vezetője elmondta mekkora meglepetés és öröm volt számukra a Szent László, amely mintapéldája annak, hogy egy oktatási intézmény hogyan maximalizálhatja a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket. Bíznak benne, hogy a hazai középiskolák többsége hasonlóan gondolkodik, ezért is indították el a ’MakerBot a tanteremben! iskolai 3D nyomtató pályázatot, amely alkalmával 11 db printer fog gazdára találni a pályázó oktatási intézmények között. Hisznek benne, hogy nem feltétlen a pénz, hanem az akarás és a kíváncsiság, az új felé nyitás szükséges a továbblépéshez. A nyugati trendek azt mutatják, hogy minden műszaki, művészeti és mérnöki intézményben előbb-utóbb lesz ilyen masina, amellyel hatalmas előny a diákok számára már a középiskolai évek alatt megismerkedni. Nem csoda, hogy egy ilyen géppark egyértelműen diákcsalogató eszköz is. 

A ’MakerBot a tanteremben!’ pályázaton való részvételhez csupán azt kell megírni egy oldalban, hogy mire használnák a 3D nyomtatót az adott intézményben. Inspirációnak pedig álljon itt tantárgyanként néhány példa a Szent László Katolikus Középiskolából, amely mindössze az első 4-5 hét használatának eredménye.

Matematika: Pitagorasz-tétel , geometriai alakzatok

Kémia: kémcső tartó, periódusos rendszer

Történelem: második világháborús tankok, Titanic, ókori templomok, piramisok belső felépítésa

Földrajz: teljes fölgömb, a Föld belső szerkezete

Biológia: állati és növényi sejtek, kéz csontozata, DNS lánc, bogár, emberi szív

Művészettörténet: híres, 3D szkennelt szobrok

Ének-zene: furulya, Violin-kulcs

Testnevelés (igen, a tesi sem maradhatott ki!): sípok

Robotika: 3D szkenner és Lego robot alkatrészek

 

A tájékoztató zárásaként az igazgató elmondta, hogy mint középiskola mindig keresik az emberiség számára hasznos dolgokat. A 3D labor megnyitásával párhuzamosan jelentkeztek az E-Nable jótékonysági szervezetbe is önkéntesnek, hogy a kapacitásukat művégtagok nyomtatására is felajánlják. Kiderült, hogy nem is kell messzire menni, mert már a Szent Lászlóban akad olyan diák, aki számára hasznos lehet ez a fajta segítség. 

 

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kirobbanó gaming teljesítmény az AOC 44,5″ OLED monitorjával

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája – újabb csúcskategóriás OLED modellel bővíti a népszerű AGON PRO termékcsaládot. A 44,5″ hüvelykes (113 cm) AGON PRO AG456UCZD gamer monitor elmélyült játékélményt nyújt. 

2024. március 18. 17:44

Gaming monitorokat mutat be a Thermaltake

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a TGM-I27FQ és a TGM-V32CQ Curve gaming monitort, a kiváló minőségű QHD-s (2560x1440) képernyőt profi gamereknek. A TGM-I27FQ egy 165 Hz-es frissítési gyakoriságú és gyors IPS-technológiát használ, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy élvezhessék a még tökéletesebb élményt és a kiváló képminőséget gyorsan mozgó játékok közben. A TGM-V32CQ 170 Hz-es frissítési gyakorisággal és 1000R-es görbülettel érkezik, lehetővé téve, hogy teljesen elmerüljünk a játékban a képernyő azonnali reakciója és a tökéletes betekintési szögek révén.

2024. február 27. 16:01

Az AOC bemutatja az elegáns otthoni és irodai monitorok új korszakát

A kijelzőspecialista AOC izgatottan jelenti be legújabb B3 sorozatának bevezetését, amely a modern otthoni és irodai környezetekhez tervezett belépőszintű B2C monitorok újragondolt változata. Az új B3 termékcsalád két 23,8 hüvelykes (60 cm) (AOC 24B3CF2 és 24B3CA2) és két 27 hüvelykes (68 cm) (AOC 27B3CF2 és 27B3CA2) modellel indul, amelyek IPS panellel és Full HD felbontással rendelkeznek. A 100 Hz képfrissítési sebességgel, USB-C csatlakoztathatósággal és 65 W tápellátással ez a négy monitor frissített dizájnnal és továbbfejlesztett teljesítménnyel egyesíti magában a modern otthonok és vállalkozások változó igényeit.

2024. február 21. 13:02

Elkezdődött a várva várt League of Legends bajnokság

Február 12-én kezdetét vette Winter Cup powered by Samsung Odyssey: a League of Legends játékosoknak szóló nemzetközi verseny.  Az esemény célja, hogy elősegítse a közösségépítést a világ egyik legnépszerűbb játékában, miközben magas színvonalú, professzionális versenyzésre biztosít lehetőséget a gamereknek. A megmérettetés teljes nyereményalapja 6000 euró.

2024. február 17. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05