Csúcstechnológiát telepít Debrecenbe a National Instruments

MTI Sajtóadatbank, 2016. február 21. 08:47

A National Instruments (NI) 30 milliárd forint értékben megvásárolt csúcstechnológiát telepít debreceni gyárába - jelentette be a texasi központú vállalatcsoport ügyvezető alelnöke Debrecenben pénteken, sajtótájékoztatón.

Alex Davern közlése szerint a fejlesztésnek köszönhetően az NI Hungary Kft. olyan rendszerek fejlesztése és előállítása terén lehet piacvezető beszállító, amelyek az NFC (Near Field Communication), vagyis a kis hatótávolságú kommunikáció vagy a vezeték nélküli töltésen alapuló technológiát tesztelik az elektronikai gyártóknak. A világszínvonalú gyártási technológia például az okos kártyák és az új típusú chipkártyák tesztelését is lehetővé teszi - tette hozzá.
 
Alex Davern emlékezetett rá: 2001-ben egyetlen gyártósoron kezdődött meg a számítógépek és különféle mérőeszközök összeköttetését biztosító kártyák gyártása Debrecenben. Ma már hét gyártósoron folyik a termelés, de az elmúlt 15 évben a debreceni leányvállalat igazi tudásközponttá nőtte ki a magát a régióban. A gyár 1100 dolgozója közül 750-nek egyetemi végzettsége van, a 120 fős üzleti szolgáltató központjuk pedig 20 különböző nyelven szolgálja ki az ügyfeleket - ismertette az alelnök.
 
Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere kiemelte: az NI új beruházása szervesen illeszkedik a város innovációs gazdaságfejlesztési programjába. Felidézte: 2000-ben, amikor Debrecen hagyományos ipara válságba került, sorra zártak be a gyárak, a városvezetés úgy döntött, hogy a tudásalapú gazdaság, a magas hozzáadott érték legyen a meghatározó a helyi gazdaságpolitikában. Ennek a fejlesztési filozófiának az első és egyik legsikeresebb "alapköve" az NI Hungary, amely ma már Magyarország és Debrecen egyik leginnovatívabb, legfejlődőképesebb cége - mondta a polgármester.
 
 
Papp László elismeréssel szólt arról, hogy a vezeték nélküli információ- és energiaátvitel teszteszközeinek gyártó és tudásközpontját Debrecenbe telepíti a National Instruments. Bejelentette: a Debreceni Egyetem informatikai karával együttműködve olyan ösztöndíj-programot hirdetnek meg, amely hosszútávon biztosítani fogja a magasan képzett szakember-utánpótlást.
 
Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője hozzátette: 2017 elejére már teljes kapacitással működhet az új, egy külföldi startup cégtől megvásárolt technológia, és a fejlesztéseknek köszönhetően az idén 15 éves fennállását ünneplő debreceni leányvállalat az NFC-technológián alapuló termékek teszt- és tudásközpontjává válhat. Az NI debreceni gyárának árbevétele tavaly elérte a 160 milliárd forintot, a központi büdzsébe és a debreceni költségvetésbe összesen 3 milliárd forint adót fizettek be - mondta az igazgató.
 
Hozzátette: gyárukban elkészült a tízmilliomodik termék. A mérőrendszerek szinkronizálásának időzítését ellátó műszert az igazgató átadta Papp László polgármesternek.
 
A mostani fejlesztésről Ábrahám László elmondta: az NI egy még nem elterjedt, de előremutató technológiai fejlesztésben és gyártásban vállal szerepet. Olyan okos eszközökről van szó, amelyekkel nagy biztonsággal tudunk kommunikálni - fűzte hozzá, példaként megemlítve a vezeték nélkül tölthető, bankkártya módjára fizetésre is használható telefonokat, vagy az intelligens autókulcsokat, s azokat az okoskártyákat, amelyek a közigazgatásban, vagy az egészségügyben könnyítik meg a személyazonosítást, az ügyintézést. Az NI Hungary Kft. a jövőben a legmodernebb tesztelési lehetőséget tudja biztosítani minden olyan hazai és külföldi elektronikai vállalatnak, amelyek termékeikben ezt a jövőbe mutató technológiát alkalmazzák - mondta Ábrahám László.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09