A Nokia 5G-s rádió-hozzáférése kereskedelmi hardveren

forrás: Prím Online, 2016. február 22. 16:41

Az MWC 216-on a Nokia bemutatja, hogyan támogatja a kereskedelmi forgalomban kapható AirScale rádió hozzáférése az 5G-s technológiákat, így a hálózatüzemeltetők biztosak lehetnek abban, hogy mai eszközberuházásaik kielégítik majd a jövőbeni igényeket is. A cég 5G-s rádió-hozzáférése kereskedelmi forgalomban kapható bázisállomáson mutatkozik be. 

Ezzel egyrészt az operátorok korábban és alacsonyabb költségen indíthatják útjára 5G hálózatukat, másrészt a már meglévő LTE infrastruktúrájukat 2017-ben migrálhatják a korai 5G-s szolgáltatásokra. A teljes 5G-s kereskedelmi szolgáltatás megjelenése 2020-ra várható.

 

A Nokia demonstrálja, hogy az összes spektrumsáv használatával hogyan tesztelhetik az operátorok az 5G felhasználási eseteit hálózataikon − beleértve a 6 GHz alattiakat is, melyek széles területi lefedettséget és korai piaci belépést biztosítanak, miközben  kiemelkedően magas kommunikációs kapacitással rendelkeznek a cm-es és mm-es hullámhossztartománynak köszönhetően.

 

Jelenleg különféle szabványügyi testületek végeznek teszteket annak érdekében, hogy 2020-ra befejezzék a munkát. A teljes körű 5G-s szabványok megjelenése előtt a fentihez hasonló hálózatüzemeltetői tesztek biztosítják, hogy az előfizetők már az első naptól kezdve kiváló és megbízható 5G-s teljesítményt kapnak majd. 

 

A Nokia standján az alábbi technológiák tekinthetők meg a 2016-os Mobil Világkongresszuson:

  • Szabvány előtti 5G-s rádiótechnológia a Nokia AirFrame IT hardveren futó Nokia AirScale bázisállomáson és AirScale Cloud bázisállomás szerveren.* A rendszer 8x8-as MIMO-t és optimalizált keretszerkezetet használ, mely a késleltetést 1 milliszekundum alá csökkenti. Az ultra alacsony késleltetés és a multi-Gbps sebesség lehetővé teszi a felhasználók számára a helytől független valós idejű együttműködést a több felhasználós, virtuális valóságot alkalmazó bemutató során.
  • Az mm-es hullámhosszú nagyérzékenységű vevőegység nyit a 64QAM és 2x2 MIMO használata felé, ezzel lehetővé teszi a multi-Gbps sebességet. Amint azt korábban már bemutattuk, a rendszer olyan csúcstechnológiás koncepciókat is támogat, mint például a nyalábformálás a végfelhasználó helyének és igényének pontos meghatározása érdekében. Habár a mm-es hullámhosszak 3GPP-n belüli szabványosítása 2019-re várható, a Nokia szabványosítás előtti rendszere gyakorlati tapasztalatot biztosít a végleges kereskedelmi megoldás megalkotására vonatkozóan.
  • A többszörös kapcsolódás koncepciója lehetővé teszi, hogy az eszközök egyidejűleg csatlakozzanak az LTE-hez és az 5G-s rádiós hálózathoz a zökkenőmentes működés érdekében, mivel az 5G párhuzamosan az LTE fölé kerül kiépítésre.
  • A mikrocellák pontos 3D-s tervezésével, illetve prediktív szolgáltatásokkal a Nokia Services tökéletes hibrid hálózati teljesítményt biztosít.

 

Hossein Moiin, a Nokia Mobile Networks technológiai igazgatója (CTO) az alábbiakat nyilatkozta: „A korábbi kísérleti rendszereket meghaladóan a telekommunikációs iparágban most először látható, hogyan fog működni az 5G a gyakorlatban. Az AirScale elnevezésű, rádió-hozzáféréses kereskedelmi termékünkön működés közben mutatjuk be az 5G-t – ez komoly előrelépés, mert azt jelenti, az 5G innentől kezdve nem csupán távoli vízió. Mostantól az operátorok nyugodt szívvel beruházhatnak olyan hálózati berendezésekbe, melyek támogatják mind a meglévő, mind a majd szabványosításra kerülő 5G-s technológiákat.” 

 

Kulcsszavak: Nokia MWC MWC 2016 5G

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05