Hatalmas bevételnövekedés Dánia legnagyobb robotgyártójánál

forrás: Prím Online, 2016. február 24. 18:26

Nincs, ami jobban bizonyítaná a robotiparban rejlő hatalmas növekedési potenciált, mint az Universal Robots nemrég kiadott pénzügyi jelentése. A 2015-ben elért 418 millió dán koronával (17,4 milliárd forint) az odensei vállalat 91 százalékos növekedést ért el 2014-hez képest, amely lenyűgöző, 65,4 millió koronás (2,7 milliárd forintos) adózás előtti profitot jelent.

Alaposan felkavarta a piac állóvizét, amikor tavaly tavasszal az amerikai Teradyne több mint 285 millió dollárt fizetett az Universal Robots részvényeiért. Az Odensében 150 főt foglalkoztató dán vállalat ára a robotiparban előre jelzett jelentős növekedést tükrözte, különös tekintettel az innovatív, ún. együttműködő robotok vagy ko-botok új piacára. Alacsony költségüknek, könnyű telepíthetőségüknek és egyszerű programozhatóságuknak köszönhetően ezek a robotok közvetlenül az emberek mellett képesek dolgozni, így javul a minőség és a gyártási hatékonyság. A világ első ko-botjai mögött az Universal Robots alapítói álltak.

 

Az Universal Robots első ko-botjait 2008-ban adták el, 2015-ben pedig az együttműködő robotok piacának értékét már 100 millió dollárra becsülték. Egyes becslések szerint a ko-bot piac 2020-ra akár a 3 milliárd dollárt is meghaladhatja. A piac dán éllovasai így előkelő pozíciót biztosítottak ebben a gyorsan növekvő szegmensben a tulajdonos, Teradyne számára.

 

Az Universal Robots 2015-ös, 17,4 milliárd forintos (418 millió koronás) bevétele 91 százalékos növekedést jelent a 2014-es adatokhoz képest, és 223 százalékos emelkedést 2013-hoz képest. Az adózás előtti profit 2,7 milliárd forintra (65,4 millió koronára) rúg, ez 122 százalékkal haladja meg a 2014-es adatot. A robotgyártó számára ezt az jelenti, hogy az egy robotra jutó bevételt növelte, míg a költséget csökkentette, amivel 2015-ben a korábbiaknál is hatékonyabb működést ért el, melynek során a profit növekedése megelőzte a bevételét.

 

2012 óta az Universal Robots éves eladásai átlagosan 75 százalékkal emelkedtek. A robotkarok gyártása teljes körűen Odensében történik, majd a robotokat 200 viszonteladón keresztül értékesíti a cég. 2015-ben az értékesítések 45 százaléka Európában, 30 százaléka Észak-, Közép- és Dél-Amerikában, míg 25 százaléka Ázsiában történt.

 

A dán vállalat pénzügyileg erőteljes tulajdonosa, a Teradyne további ambiciózus beruházásokra is készül, hogy fenntartsa az Universal Robots kollaboratív robotok piacán szerzett előnyét. Ezzel összhangban 2015-ben megnövelték a robotfejlesztőik számát, így Odensében, az Universal Robots fejlesztési részlegén alkalmazott szakemberek száma csaknem a kétszeresére nőtt.

 

”Arra számítunk, hogy az elkövetkező években az együttműködő robotok piaca évente legalább 50%-al fog nőni, köszönhetően a rövid megtérülési időszaknak, amely gyakran kevesebb, mint 12 hónap” – mondta Enrico Krog Iversen, az Universal Robots vezérigazgatója. ”Egyértelmű piacvezetők vagyunk, és jelentősen növeltük a tervezésre, eladásokra és ügyféltámogatásra szánt befektetéseinket annak érdekében, hogy előnyünket növeljük. Noha én az év során a vezérigazgatói pozíciómból egy tanácsadóiba lépek át, biztos vagyok benne, hogy az Universal Robots továbbra is gyarapodni fog, követve egyértelmű stratégiánkat, mely három kulcskifejezésen alapul: fókusz, egyszerűség és soha meg nem alkuvó kivitelezés.” 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09