Kreatív gondolatokra ösztönző svéd sarok a Műegyetemen

forrás: Prím Online, 2016. március 3. 13:00

Interaktív kijelzőn futó végtelenített táblaszoftver, mobil töltőállomás, kényelmes babzsákok, tervezésre, ötletelésre hívó táblafelületek, dizájnos környezet, modern konyha… Többek között ezek az újdonságok várják az új félévben a Műegyetem Q épületében a hallgatókat. 

Az Első Svéd Hallgatói Sarok – inspiráló, kreatív tér

Svédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és vezető magyarországi svéd vállalatok Svéd Hallgatói Sarkot alakítottak ki a BME Q épületében az idei Swedish-Hungarian Smart Forum platform keretein belül (bővebben: www.shsmartforum.hu).  A cél olyan kreatív tanuló- és találkozási pont létrehozása volt, ahol a diákoknak mind kikapcsolódásra, mind tanulásra lehetőségük van.  Aki eljön, hogy kipróbálja a Svéd Hallgatói Sarkot, kellemes és hangulatos légkörben találkozhat a modern technológiával. Az így létrejövő tér olyan, mint egy a svédországi munkahely: egyrészt biztosítja a munkavégzéshez szükséges környezetet, másrészt lehetővé teszi, hogy a munkavállalók valóban jól is érezzék magukat az őket körülvevő, hatékonyabb munkára inspiráló, kreatív térben.

 

Egyetem és vállalatok együttműködése

Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete az ünnepélyes átadón elmondta: „Az összetettebbé és globalizáltabbá váló világban az országok és a vállalatok sikere egyre inkább az ott élő és dolgozó emberek ötletein és készségein múlik. Svédország a technológia és az innováció országa. A svéd vállalatok jól képzett partnereket és munkavállalókat találtak Magyarországon. Sok hallgató helyezkedett el a közel 200, itt jelenlevő svéd vállalat valamelyikénél. A Svéd Diáksarok mai átadása a BME-n újabb lépés Magyarország és Svédország, illetve az egyetem és vállalatok közötti együttműködés megerősítésében. Szívből remélem, hogy ez a Hallgatói Sarok hozzájárul ahhoz, hogy az egyetem diákjai a lehető legjobb körülmények között fejlődjenek és élvezzék tanulóéveiket ezen a nagyszerű egyetemen.”

 

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora köszönetnyilvánításában  hangsúlyozta   a svéd vállalatokkal meglévő több évtizedes tudományos és kutatási együttműködést: „Ezen együttműködés színterei az egyetemen működő laboratóriumok, melyek kreativitásra ösztönző életérzéssel és környezettudatos életminőség iránti igénnyel bővültek ebben a színes és modern diáksarokban, melyet máris birtokba vettek a villamosmérnök és informatikus hallgatók.”

 

Prőhle Gergely, nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár beszédében a nemzetközi kölcsönhatások fontosságát emelte ki: „A magyar tudomány és felsőoktatás évszázados sikereinek egyik legfontosabb záloga a külvilág, más kultúrák, tudományos műhelyek iránti nyitottság. Az új svéd Hallgatói Sarok egy újabb lehetőség a nemzetközi tudományos, technológiai kölcsönhatások megélésére. Köszönet a Svéd Nagykövetség és Svéd Kereskedelmi Kirendeltség kezdeményezéséért, s azoknak a vállalatoknak a támogatásáért, melyek közreműködésükkel egyúttal nyilván a magyar befektetési környezet és a magyar egyetemi képzés iránti elismerésüket is kifejezik.”

 

A technikai eszközöket - és a Hallgatói Sarok kényelmét szolgáló berendezéseket azok a hazánkban működő svéd vállalatok biztosították, ahol egyrészt felismerték és szem előtt tartják az inspiratív munkahelyi környezet és a munkavállalók eredményessége közti összefüggéseket; másrészt kiemelten foglalkoznak a jövő generációja és az oktatás támogatásával.

 

 

Az oktatás és az innováció támogatása

Az Ericsson kiemelt feladatának tekinti, hogy támogassa a hazai mérnök és informatikus képzést. Jakab Roland ügyvezető igazgató az Ericsson és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködéséről beszélt a sajtótájékoztatón: „Közel 24 éve kezdtük el az együttműködést a BME-vel, mára már több közös laboratóriumunk van, amelyekben kiemelkedő tudományos eredmények születnek. A diákok sok esetben ezeknek az egyetemi együttműködéseknek a keretében ismernek meg bennünket, majd indítják el a karrierjüket az Ericssonban. Azért is izgalmas számunkra ez az egyetemi sarok, mert ezzel nemcsak azt mutatjuk meg, hogy szakmailag teremtünk világszínvonalú munkahelyeket a fiatalok számára, hanem abból is kóstolót kaphatnak, hogy milyen az embert fókuszba állító, környezettudatos, innovatív, svéd szellemiségű munkakörnyezet.”

 

A magyar szaktudás és tapasztalat fontosságát az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója, Gönczy Sándor hangsúlyozta beszédében: „Az Electrolux idén 25 éve, hogy Magyarország mellett döntött, a döntést alapos mérlegelés előzte meg, de az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a lehető legjobb helyre hoztuk új kapacitásunkat, hiszen a magyarországi gyárak az Electrolux európai gyártásában mára már igen fontos szerepet töltenek be és ehhez a magyar szaktudás és tapasztalat is nagymértékben hozzájárult. Az Electrolux Csoport számít a magyar szakemberekre, nyitott, befogadó cég. Munkatársaink igazi nemzetközi munkakörnyezetben, globális csapatban végezhetik munkájukat. A szakmai fejlődésen túl, nemzetközi karrierlehetőséget is kínálunk nekik. Örömmel támogattuk a Svéd Diáksarok kialakítását itt az egyetemen, hiszen vállalatunk elkötelezett az innováció terén, és nagy hangsúlyt fektet arra, hogy termékeivel az Íz (Taste), a Gondoskodás (Care), a Jó közérzet (Wellbeing) élményét biztosítsa a vásárlóknak.”

 

A Sigma Technology Magyarország Kft értékrendjének egyik központi eleme a fenntarthatóság. A cég ügyvezető igazgatója, Nagy György a sajtótájékoztatón kiemelte: „Olyan célokat támogatunk, amelyek nemcsak a jelenben, de a jövő nemzedékei számára is pozitív és hosszan tartó hatást fejtenek ki. Az oktatás támogatása ezért is a szívügyünk. Az Óbudai Egyetemmel folytatott, évek óta tartó sikeres együttműködés után nagy örömmel vettünk részt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen felállított Svéd Hallgatói Sarok kialakításában.” Hozzátette: „Hisszük, hogy a fenntarthatóság egyik alapja az oktatás és az innováció támogatása és valljuk, hogy Magyarországról elindulva is lehet akár egyetlen ötletből világraszóló termékeket és cégeket építeni.”

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09