Zsarolásról, kiberkémkedésről és célzott támadásokról szólt az elmúlt év

forrás: Prím Online, 2016. március 9. 10:49

A Trend Micro Incorporated közzétette éves biztonsági összefoglalóját. A dokumentum, amely 2015 legkomolyabb biztonsági incidenseit elemzi, a „Setting the Stage: Landscape Shifts Dictate Future Threat Response Strategies” (Új hadszíntér: A környezet változásai határozzák meg a jövő fenyegetés-elhárítási stratégiáját) címet kapta.

A kutatás megerősíti, hogy a támadók napjainkban egyre vakmerőbb és okosabb módszereket és támadási irányokat találnak kiberkémkedési akcióikhoz és kiberbűnözői tevékenységeikhez világszerte.

 

„2015-ös megfigyeléseink is azt igazolták, hogy a hagyományos módszerek már nem elegendőek az adatok és eszközök védelméhez. Át kell őket értékelni ahhoz, hogy fenntarthassuk a vállalati és a személyes biztonság legmagasabb szintjét – mondta Raimund Genes, a Trend Micro műszaki igazgatója. – Az egyre gyakoribbá és kifinomultabbá váló zsarolások, kiberkémkedési esetek és célzott támadások megkövetelik, hogy a vállalatok frissítsék biztonsági stratégiáikat, és felkészüljenek a 2016-ban várható, potenciálisan még intenzívebb, rosszindulatú tevékenységek elhárítására. Ennek megvalósítása a biztonsági megoldásokkal foglalkozó közösséget is segíti a támadók próbálkozásainak megelőzésében és kivédésében.”

 

Az online zsarolás és a kibertámadások okozták a legnagyobb fejtörést 2015-ben: számos jelentős szervezet esett áldozatául ilyen cselekményeknek. Az Ashley Madison társkereső, a Hacking Team informatikai vállalat, az amerikai kormány személyzeti ügyekért felelős ügynöksége (Office of Personnel Management) és az Anthem egészségbiztosító csak néhány példa ezekre a nagy volumenű támadásokra, amelyek következtében több millió alkalmazott és ügyfél adatai szivárogtak ki. Tavaly az amerikai adatlopások nagy többsége (41 százaléka) különböző eszközök elvesztése miatt következett be, ezt követték a kártevő programok és a rendszerek feltörése. 

 

 

A jelentés további kiemelt témakörei: 

  • Pawn Storm és nulladik napi támadások – 2015-ben több mint 100 nulladik napi támadást fedeztek fel a Pawn Storm hosszú távú kiberkémkedési hadjárat mellett. Nulladik napi sebezhetőséget használtak ki több kiemelt szervezet ellen indított támadás során, beleértve az Egyesült Államok egyik védelmi szervezetét, egy NATO-tagország fegyveres erőit és számos külügyminisztériumot.
  • Sötét web (Deep Web) és alvilági tevékenységek – 2015-ben a kiberbűnözők elkezdtek beszivárogni a sötét vagy más néven láthatatlan web mélyebb zugaiba. Minden alvilági piac tükrözi az adott hely kultúráját, tehát mindenhol az adott területen legjövedelmezőbb árucikkeket kínálják.
  • Az intelligens technológia veszélyei – 2015-ben megugrott az internetre kapcsolódó eszközök elleni támadások száma, bizonyítva azok sebezhetőségét. Aggodalomra adnak okot a Dolgok Internete (Internet of Things) egyes újításai, például az intelligens autók és vállalati okos eszközök – ahogyan azt a Trend Micro által végzett GasPot-kísérlet is igazolta.
  • Angler, a „biztonsági rések kiaknázásának királya” – 2015-ben a legtöbb esetben (57,3%) az Angler Exploit Kit-et alkalmazták a biztonsági rések kiaknázására, amely az Adobe Flash sebezhetőségét használta ki a kártevő programok terjesztésére. A leggyakrabban japán, amerikai és ausztráliai célpontok ellen alkalmaztak ilyen támadási módszert.
  • Túszul ejtett adatok – a titkosított adatok visszatartása 2015-ben immár a ransomware-követelések 83 százalékát tették ki. A Cryptowall volt a leggyakrabban használt változat, amely e-mailben vagy fertőzött letöltéseken keresztül érkezett a felhasználók számítógépére.  
  • A DRIDEX felszámolása – A hírhedt DRIDEX botnet felderítése és felszámolása jelentősen csökkentette az észlelések számát Amerikában. Hamarosan azonban újra emelkedést tapasztaltak, mivel a C&C (Command and Control) infrastruktúra egy védett szolgáltató szerverén található, ami lényegében megakadályozza annak teljes megsemmisítését.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09