„Az internet nem egy demokratikus jószág”

Média-Kábel-Műhold, 2016. március 10. 10:26

Felfoghatatlan és feldolgozhatatlan az emberi agy számára az a rengeteg inger, amely a modern eszközök által ér bennünket szinte minden percben. A technológia uralta digitális világban minden generáció bolyong, keresi az utat. A fiatalok kialakulatlan személyiségük, az idősebbek a hiányos internetes ismereteik miatt kerülhetnek veszélybe. Rab Árpád, az Óbudai Egyetem Digitális Kultúra és Humán Technológia Tudásközpont munkatársa a digitális kultúra jellemzőit összegezte a Média-Kábel-Műhold c. lapnak.

Az emberiség történetében számos olyan találmányt tudunk felsorolni, amelyek alapvetően megváltoztatták a mindennapjainkat. A kommunikáció terén a könyvnyomtatástól a vezetékes, majd a mobiltelefon elterjedéséig több jelentős állomás említhetnénk, az internet azonban eddig soha nem látott hatást gyakorolt és gyakorol ma is az emberiségre.

 

– A világon az emberek 40 százaléka fér hozzá a világhálóhoz, ez az arány a fejlett országban 78 százalék, míg a fejlődőekben csupán 32 százalék. Korábban soha semmi nem tudott ilyen rövid idő alatt ilyen gyorsan elterjedni. Jó példa erre, hogy a vezetékes telefon használata körülbelül száz év alatt vált általánossá. Az internetnek azonban ehhez csupán jó tíz évre volt szüksége, ez pedig számos következménnyel jár. Egyfelől a különböző generációk egyszerre, együtt élték meg ezt a digitális forradalmat. Nem volt idő arra, hogy az idősebbek megtanulják, és átadják a fiataloknak, ahogy ez korábban történt. Sőt ma ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk. Nem alakult ki párbeszéd arról, hogyan kell használni a netet – mutat rá az alapvető okokra Rab Árpád.

 

Éretlenek a neten

 

A mindennapi élet rendkívül gyors átalakulása az egyes nemzedékeket különböző módon érintette. A fiatalok helyzete a leglátványosabb, ezzel a helyzettel egyelőre sem a szülők, sem a pedagógusok nem tudnak igazából mit kezdeni.

 

– Kulturális szempontból vizsgálva a dolgot az egyik nagyon fontos újdonság, hogy a tizenévesek egy virtuális világban találták magukat, és ezzel párhuzamosan természetesen távolodni kezdtek a fizikai valóságtól. Lemondtak a papírfotókról, a levelekről, a könyvekről, a szemtől szemben zajló beszélgetésekről, helyzetekről. Szinte minden az online világban történik velük – foglalja össze a fiatal generáció szemszögéből az életmód-változást a kutató. De miért is baj ez? A szakember szerint egyfelől azért, mert a való életben történő dolgokat, a metakommunikációt, az érzelmek felismerését és megfelelő kezelését így nincs alkalmuk megtanulni, egy problémás szituációban pedig készen kapják a megoldásokat. De ugyancsak nem tanulnak meg vitatkozni, véleményeket egyidejűleg megismerni és kezelni. Teljesen más netes jelek küldözgetése helyett együtt örülni valakivel, megvigasztalni, ha szomorú, megérteni, hogy egy kézmozdulattal, testtartással mit akart közölni. Másfelől a gyerekek saját kialakult, stabil személyiség híján nem az eddig megszokott módon építik fel saját identitásukat, hanem az online térben, amely semmiképpen sem az az igazi közeg, amely őket a mindennapjaik során egyébként körülveszi.

 

– Koruknál fogva a fiatalok még nem ismerik fel, hogy például a Facebookon egy rózsaszín köddel bevont világban létezhetnek. Csak azok az ismerőseik, akiket ők kedvelnek, vagy akik őket kedvelik. Olyan dolgokat tesznek közzé, amire várhatóan pozitív megerősítéseket kapnak, ezt is várják. Olyan ajánlatokkal bombázza őket a közösségi oldal, de a Google is, amely az ő érdeklődésüket az eddigi „online viselkedésük” alapján valószínűleg felkelti. Ez egy konstruált világ, amelyhez érett személyiségnek kell lennie valakinek ahhoz, hogy a helyén kezelje. Végig kellene menniük nekik is azokon a fejlődési szakaszokon, amelyeken korábban mindenki átesett a felnőtté válása során. A gyerekek túl gyorsan lesznek felnőttek, számos döntést egyedül kell meghozniuk, amikre még nincsenek felkészülve – fogalmaz Rab Árpád.

 

Virtuális kapcsolatok, virtuális reakciók

 

Hogy bizonyos helyzetek kezelése ebben a konstruált világban nem csak a tizenéveseknek megy nehezen, hanem az idősebbeknek is, az jól látható abból, hogyan reagáltak az emberek a menekültválságra – jelzi egy aktuális eseményen keresztül a Facebook-lét hamis arcát a szakember. Hirtelen az ismerősök egy része egy ilyen kiélezett témában egészen másképp viselkedett, mint korábban, ezzel a helyzettel pedig a többség nem tudott mit kezdeni. A megosztottság, a másként gondolkodás miatt soha ennyien nem töröltek valakit az ismerőseik közül, mint az elmúlt időszakban.

 

A magyarokra sajnos különösen igaz, hogy a Facebook beszippantotta őket. A kutató úgy fogalmaz, a közösségi oldal a nyugati típusú demokráciák legnagyobb ellensége, mert általában csak egyfajta vélemény megismerését teszi lehetővé. De a többi multinacionális internetes szolgáltató sem a társadalmi igazságosságra törekszik, vagyis minden megmutatására, csupán több bevételt szeretne, ezért igyekszik minden felhasználónak a kedvében járni. Noha az internet ki is nyithatja a világot, összességében az tapasztalható, hogy bezárja az embereket, alapvetően tehát nem egy „demokratikus jószág”.

 

Az idősek helyzete is meglehetősen problémás a neten, más okból, mint a fiataloké, ezért a veszélyforrások is mások. Hogy az ötven feletti generáció is egyre aktívabb, azt jól mutatja, hogy az egészségügyi témákra messze a legtöbben keresnek rá, ekkora érdeklődést még a szexszel foglalkozó oldalak sem váltanak ki. De éppen ez a terület az, amelyben könnyen elvész, gyorsan tévútra kerülhet az, aki nem megfelelő kritikával szemléli az online elérhető információkat.

 

– A papír alapú társadalomban szocializálódottak sokkal inkább elhisznek mindent, amit a weboldalakon találnak, mert ők ahhoz szoktak hozzá, hogy ami le van írva, az igaz. Elhisznek mindent, amit kidob nekik a kereső, bedőlnek különféle ígéreteknek, főleg, ami a gyógyszereket illeti. Sőt különböző közösségek alakulhatnak ki ennek nyomán, amelyeknek tagjai egymást erősítik meggyőződésükben – mutat rá az idősebbeket fenyegető veszélyekre a kutató.

 

(A teljes cikk megjelent a Média-Kábel-Műhold c. lapban.)

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

22. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, ’Az Év Honlapja’ pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre rekord mennyiségű 287 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 88 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a társadalmi szerepvállalás keretében készült online felület az ,,Amiről a sírok mesélnek - Avar temető Babarcon” lett, melyet a Pazirik Informatikai Kft. készített.

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05