Digitális eszközökkel segítik az autizmussal élők integrációját

forrás: Prím Online, 2016. március 30. 11:41

Kommunikációs nehézségekkel küzdő autizmussal élőknek szeretne segíteni a vezető infokommunikációs vállalat: civil stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Magyar Telekom és az Autistic Art művészeti programot működtető Mosoly Otthon Alapítvány. A bejelentésre szerdán délelőtt került sor Budapesten. 

Minden századik magyar autista, számos esetben azonban nem azonosítják ezt a fejlődési zavart. Körülbelül 60 000 diagnosztizált gyermek és felnőtt él autizmussal ma Magyarországon, ellátásuk pedig nem kielégítően megoldott. Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődési területeket érintő zavara, amely egész életen át fennmarad, és jelentős nehézségeket okoz a kommunikáció, a szociális viselkedés, a rugalmas gondolkodás és a képzelet terén. 

 

Jaksity György, az Autistic Art - Mosoly Otthon Alapítvány alapítója azokra a 16 évesnél idősebb autista fiatalokra igyekszik felhívni a társadalom figyelmét, akik kinőttek már az oktatási rendszerből, de önálló életvitelre nem, vagy csak korlátozottan képesek. „Számukra ezáltal tovább csökkennek az intézményesített megoldások a tanulásra, terápiás fejlődésre, illetve a társadalmi integrációra” – hangsúlyozta az alapító.

 

Az Autistic Art - Mosoly Otthon Alapítvány e korcsoport számára létrehozott nappali intézményeket, bentlakásos otthonok működését támogatja. Ennek érdekében kapcsolatot építenek az állami, önkormányzati intézményekkel, civil szervezetekkel, oktató-fejlesztő központokkal, érdekérvényesítő szereplőkkel is.

 

A Magyar Telekom Magyarország vezető infokommunikációs szolgáltatójaként az Autistic Art – Mosoly Otthon Alapítvánnyal megvalósított együttműködés során az autizmus témájának felkarolásával, az autizmussal élő emberek társadalmi elfogadását kívánja előmozdítani, és őket szeretné támogatni, mert számukra a kommunikáció különösen komoly akadályt jelent a mindennapokban.

 

„A Magyar Telekom vezető infokommunikációs vállalataként élen jár és szeretne példát mutatni a társadalom hátrányos helyzetben lévő csoportjainak támogatásában és társadalmi elfogadtatásában. A Telekomnál fellelhető tudásra és technológiai lehetőségekre építve szeretnénk tenni azokért, akik számára a kommunikáció jelent akadályt a hétköznapok során. Ezért kötünk Civil Stratégiai Partnerséget az Autistic Art - Mosoly Otthon Alapítvánnyal” – mondta el az eseményen Somorjai Éva, a Magyar Telekom Humán erőforrás vezérigazgató-helyettese. 

 

A több éven át tartó partnerség során a vállalat legfontosabb adománygyűjtő akcióinak kedvezményezettje az Autistic Art - Mosoly Otthon Alapítvány lesz: az április 16-17-i Telekom Vivicittán a vállalat munkatársai valamint a Fenntarthatósági Média Klub tagjai az alapítványért futnak majd. A Telekom az autizmussal élők számára létrehozott lakóotthonokat, ezáltal az autisták mindennapjait technológiai megoldásokkal, infokommunikációs eszközökkel és szolgáltatásokkal támogatja, az önkéntesei pedig az otthonok felújításában nyújtanak segítséget. Emellett kommunikációs felületein, a vállalat fesztivál- és sportszponzorációjában, valamint a Telekom által szervezett eseményeken, például a Fenntarthatósági Napon, továbbá egyéb formákban is megjelenési lehetőséget biztosít. Mindezen túl a közeljövőben hello holnap! applikációt és új flotta díjcsomagot alakít ki a rászorultak részére, átfogó kutatást végez az autizmussal kapcsolatban, és ősszel a Telekom székház ad otthon az alapítvány éves jótékonysági aukciójának. Az aukciók keretében a lakóotthonokban élő fiatalok és kortárs művészek alkotásaira licitálhatnak a résztvevők: a tavalyi eseményen rekordösszegű, 21 millió forintos támogatás gyűlt össze. Az önkéntesség világnapjához kapcsolódó Telekom Adni jó! Sütiakció és a karácsonyi jótékony képeslapküldés is az alapítványt támogatja majd.

 

A Telekom az üzleteiben is meg kívánja jeleníteni az Autistic Art - Mosoly Otthon Alapítvánnyal létrejövő stratégia partnerségét: a tervek szerint az értékesítő kollégák autista fiatalok alkotásait ábrázoló sálakat, kiegészítőket viselnek majd. Erre a koncepcióra épül ugyanis az Alapítvány Autistic Art dizájnmárkája, ahol az autista fiatalok válogatott alkotásainak felhasználásával, dizájnerek bevonásával születnek magas minőségű termékek. A márka célja a forrásteremtés és az, hogy megmutassa: autista fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi tárgyak, ők is hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak.

 

A Telekom az együttműködés bejelentése kapcsán a Telekom TV Videotékájában külön mappába gyűjtötte az autizmussal foglalkozó alkotásokat. (Rém hangosan és irtó közel; Hósüti; A kód neve: Merkúr). A filmek a Videotékában és TVGO szolgáltatáson is elérhetőek, vagyis nemcsak a Telekom ügyfelek és OTT ügyfelek láthatják azokat. A díjakból befolyt összeget a vállalat az Autistic Art – Mosoly Otthon alapítványnak juttatja.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05