NMHH: Árverési kiírás a 3400-3800 MHz frekvenciasávban

forrás: Prím Online, 2016. április 12. 12:57

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfőn közzétette a 3400–3800 MHz frekvenciasávban megszerezhető frekvenciahasználati jogosultságok hasznosítására vonatkozó árverési dokumentációt. A jelentkezők három hét múlva adhatják be ajánlataikat. 

Az NMHH-nak mint a korlátos erőforrást jelentő frekvenciavagyon felelős gazdájának egyik fő célja, hogy biztosítsa a frekvenciahasználat folytonosságát és a felmerülő új piaci igényekhez szükséges frekvenciákat, másrészt hogy biztosítsa minden állampolgár számára az infokommunikációs javakhoz való hozzáférés egyenlő esélyét, védje az előfizetők és fogyasztók jogait és érdekeit oly módon, hogy mindeközben biztosítja a hírközlési piac tiszta versenyét. 

 

Legutóbb, 2014 őszén adta át a hatóság tartós használatba a mobilszolgáltatóknak a 800 MHz-es, 900 MHz-es, 1800 MHz-es és 2600 MHz-es frekvenciasávokat, hogy a szélessávra alkalmas eddig nem használt frekvenciák értékesítésével gyorsítsa a szélessávú hálózatok kiépítését, a magyar digitális gazdaság fejlesztését és élénkítse a gazdasági versenyt. A szélessávú szolgáltatások iránti igény azóta is folyamatosan növekszik, így az ezeket lehetővé tevő frekvenciasávok használatba adása a közérdek számára kiemelt jelentőségű. 

 

Jelen eljárásban meghirdetett 3400–3800 MHz sáv alsó felében (3400–3600 MHz) idén június végén járnak le a 15 évre elnyert frekvenciahasználati jogosultságok, míg a felső, 3600–3800 MHz sávrészre piaci igény mutatkozott. A két sávrész használati jogát együttesen, egy eljárásban értékesíti a hatóság tekintettel az azonos felhasználási szabályokra és lehetőségekre. A sáv értékesítését az NMHH 2012-2015-ös spektrumgazdálkodási stratégiája tartalmazza. Az árverési kiírásban szereplő feltételek gondoskodnak arról, hogy minden érdeklődő egyenlő esélyekkel tudjon részt venni az árverésen, hogy az eljárás diszkriminációmentes, átlátható és követhető legyen, a megszerzett frekvenciavagyont pedig rövid időn belül hasznosítsák ügyfeleik számára a jogosultak.

 

A frekvenciasáv a nagy adatátvitelt igénylő szélessávú mobilszolgáltatásokra és olyan vezeték nélküli felhordó hálózatok kiépítésére alkalmas, amelyek megteremtik az egyes hozzáférési pontok és a használók rendszerei közötti kapcsolatot, továbbá az állandó helyű hozzáférési hálózatok kiépítését is lehetővé teszi. 

 

Az NMHH a stratégiai partnerként kezelt hírközlési szolgáltatók részvételével lefolytatott konzultáció és a beérkezett konstruktív észrevételek feldolgozása után április 11-én közzétette a 3400–3800 MHz-es frekvenciasávok hasznosítására vonatkozó árverési dokumentációt. Az érdeklődők jelentkezésüket 2016. május 2-án 13.00–16.00 óra között nyújthatják be személyesen az NMHH budapesti, Ostrom utcai épületében. A nyertesek a frekvenciákat 2034-ig jogosultak használni.

 

Az árverési dokumentáció teljes anyaga a www.nmhh.hu oldalon letölthető. Az árverési eljárás nyelve magyar, de az árverési eljárás iránt érdeklődők széles körű tájékoztatása érdekében NMHH angol nyelven is megjelenteti az árverési dokumentációt.

 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15