Az Oriana egyedi technológiával reagál a csökkenő fejlesztői kapacitásokra

forrás: Prím Online, 2016. április 16. 14:32

A rohamtempóban átalakuló piaci környezet növekvő igényt támaszt a gyorsan bevezethető és egyszerűen használható üzleti megoldások iránt. A vállalatok agilitásának hatékonyságát azonban megnehezíti az ICT piacot jellemző erőforráshiány, amelynek mértéke Magyarországon jelenleg több mint 13.000 fő.

Az Oriana megújult Effector Platformja felhasználóbarát fejlesztőeszközével és a kódolás automatizálásával lehetővé teszi a fejlesztői erőforrások felszabadítását és az üzleti tanácsadók aktív bevonását a személyre szabott üzleti alkalmazások felépítésébe.

 

Az Oriana közel két éve robbant be a technológiai és üzleti köztudatba, és újszerű módszertanával jelentősen átformálta az üzleti alkalmazások piacát. A vállalat az egyedi üzleti alkalmazásokkal összemérhető funkcionalitást kínál azok töredékéért időben és költségben.

 

„Az Oriana is felismerte, hogy a drámai mértékben változó piac alkalmazkodásra kényszeríti a vállalatokat a költségek csökkentése, az üzleti eredmények növelése, valamint a fogyasztói igények kielégítése érdekében. A hatékony adaptációhoz pedig új struktúrák és módszertanok kialakítására van szükség, amelyben az agilitás kulcsszerephez jut az üzletmenetet támogató informatikai megoldások terén is. A piaci igények és a rendelkezésre álló alkalmazásfejlesztői kapacitás képzeletbeli ollója azonban egyre nyílik, így elengedhetetlen olyan új technológiák használata, amelyek fejlesztői kompetenciával nem rendelkező szakembereket is képes bevonni az egyedi üzleti alkalmazások kialakításába” – mondta Kovács Péter az Oriana ügyvezetője.

 

 

Szűkülő fejlesztői kapacitás

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és az NFM megbízásából készült, a hazai informatikus- és IT-mérnökképzés helyzetét vizsgáló tanulmány szerint az elmúlt években a jelentősen átstrukturálódott ICT szektor 122.000 főt alkalmaz, illetve további 45.000 fő dolgozik az ágazaton kívül informatikai munkakörökben. A szektor a nemzetgazdasági foglalkoztatás 4,1 százalékát, a versenyszféra 6,2 százalékát adja, és ezen belül a Shared Service Centerek (SCC), illetve a nemzetközi fejlesztőközpontok jelenleg több mint 36.000 munkavállalót foglalkoztatnak.

 

Ezek a dinamikusan fejlődő alszegmensek, valamint a startup vállalatok az informatikus munkaerőre koncentrált és nagy volumenű keresletet jelentenek. A szervezetek munkaerő-igénye visszafogott forgatókönyv szerint is 13.000 fő felett van középtávon, 3000 állás pedig azonnal betölthető. A jelenlegi szereplők és az új belépők 22.000 új munkahelyet, betöltött informatikai állást tudnak létrehozni a szakemberkínálat mennyiségének és minőségének emelése esetén. A bővítési tervek megvalósítása következtében, illetve az új piaci szereplők igényei miatt a tanulmány előrejelzése szerint a jövőben is folytatódik a szűkös fejlesztői erőforrások elszívása.

 

 

Új irány az alkalmazásfejlesztésben

A szoftverfejlesztések gyors megvalósításához és az egyedi üzleti igények kielégítéséhez az Oriana a piacon egyedülálló üzleti és technológia modellt kínál, amely a programozói erőforrás hiányára is választ ad. 

„Most még szélesebb körben nyitottuk meg a fejlesztői eszköztárunkat és ezzel az alkalmazásszállításba bevontuk a nem feltétlenül technológiai képzettségű szakértőket és az üzleti döntéshozókat is. Az Effector Platform 5 technológiája lehetővé teszi, hogy a tanácsadók is fejlesszenek szoftverkomponenseket. Ezzel egy teljesen új irányt jelöltünk ki a szoftverfejlesztésben, hiszen a know-how eszközszintre került, ezáltal partnereink is kihasználhatják azokat a technológiai előnyöket, amelyekkel gyors és dinamikusan növekvő üzleti eredményeket érhetnek el. A megújult platformmal olyan megoldást kínálunk, amely támogatja az üzleti affinitás növelését a fejlesztői kapacitás csökkentése mellett. Technológiánkkal másfél hónap alatt tudunk kiképezni új munkatársakat magunk vagy partnereink számára, akik azonnal bevethetők az egyedi üzleti alkalmazások megvalósításában” – ismertette az Effector technológia üzleti előnyeit Basa Richárd, az Oriana operatív igazgatója.

 

Effector Platform 5 és Effector Studio: agilis felhasználókra tervezve

A korszerű felhasználói élmény támogatásához az Effector 5-ös verziójában új technológiai alapra került át a megjelenítő felület, ami jobban átlátható és logikusabb felhasználói felületet eredményezett. Az így elérhető ergonomikus funkciók készen rendelkezésre állnak, ezzel is csökkentve a fejlesztési igényt. Az egyes komponenseket ugyanakkor a felhasználók testre szabhatják, továbbá személyes lekérdezéseket, gyorsriportokat tudnak végezni, ami elősegíti az üzleti igényekre való gyors reagálást. 

 

Az ún. mini BI (business intelligence) funkcionalitás az Excel kezelésben is megjelenik. Mérettől függetlenül szinte minden vállalatra jellemző, hogy az üzleti adatok és üzleti logika tárolására még mindig nagyon nagy részben az ismert és elterjedt Excel táblázatkezelőt használja. Az adatvagyon megbízható kezelésében ez azonban óriási kihívást jelent, ezért a megújult Effector lehetővé teszi az Excel állományok egyszerű betöltését az alkalmazásba. Az így létrejött adathalmazokból alkalmazások építhetők fel, és a korábban csak Excelben elérhető információhoz a weben is hozzá lehet férni. Az Effector Platform Excel like felhasználói felületet is tartalmaz, amelynek segítségével az adatbázisból a megszokott Excel funkciókat és megjelenítést használva a felhasználók gyorsan elvégezhetik a számításokat és elemzéseket.

 

A fejlesztői erőforrások kiváltásában és gyors alkalmazásfejlesztésben az Effector Platform fejlesztőeszköze, az Effector Studio meghatározó jelentőségű. A felületen az alkalmazások összeállításának 30-40 százaléka elvégezhető, amit grafikus megjelenítés és automata kódgenerálás támogat, így használatával lényegesen leegyszerűsödik a tervezés és fejlesztés. Az Effector Studio megújult folyamatszerkesztőjében például a munkafolyamatok drag&drop támogatással hozhatóak létre, miközben a hozzájuk tartozó XML állományok a háttérben automatikusan készülnek el. A megrajzolt folyamatábrák egyértelműen jelzik a felhasználók számára az egyes folyamatok állapotát és az azokkal kapcsolatos tennivalókat. A felületen létrejött folyamatok pedig bekerülnek az Effector alapon készített alkalmazásokba, azonnal használhatóak, és a tesztelő felületen a valós működési logika azonnal kipróbálható.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09